Fotoverslag: InScience Film Festival 2024

Tijdens het International InScience Film Festival van 12 tot en met 17 maart werden de mooiste films met een wetenschappelijke inslag vertoond in LUX Nijmegen en andere locaties in de stad. Naast films waren er ook verschillende verdiepende talks, exposities en andere activiteiten op het festival te vinden. Wij namen een kijkje! 

Het festival duurde dit jaar voor het eerst 6 dagen, in plaats van 4 á 5 zoals eerdere edities. Dat gaf dus meer ruimte voor een vol en bijzonder programma. Er draaide dit jaar dan ook maar liefst 59 films, waarvan het voor 36 films de première was. Sommige van die films komen dan vers van Sundance, Locarno en andere filmfestivals. 

Het festival werd op dinsdag 12 maart geopend met de film Guardians of the Formula. Deze historische thriller vertelt een vergeten verhaal uit de Koude Oorlog. In 1958 worden vier wetenschappers uit Belgrado naar een ziekenhuis in Parijs gebracht. Ze zijn besmet met radioactieve straling en alleen een Franse professor heeft een mogelijke behandeling om hen te genezen.

In het publiek van het festival zit een diverse groep mensen: oud, jong, een wetenschappelijke achtergrond en juist niet. Voordat de film begint wordt er een verdiepende talk gegeven door wetenschappers met een expertise in het desbetreffende onderwerp van de film. Aan het einde van de talk is er ruimte voor wat vragen. Om je heen merk je dat er veel behoefte is om de complexe wetenschappelijke vraagstukken uit onze tijd beter te bevatten. 

Een ander unicum is dat er dit jaar veel meer films werden vertoond van Nederlandse filmmakers. De festivalmakers merken dan ook dat steeds meer Nederlandse filmmakers geïnspireerd raken door wetenschappelijk denken. 

Directeur Van de Zande kijkt positief naar de toekomst van het festival. “We zien dat er heel veel mooie films zijn die ons iets vertellen over de rol van de wetenschap in onze samenleving. Daarbij is er veel vertrouwen in de wetenschap, ook al wordt daar niet altijd optimistisch over gedacht. Dat vertrouwen is gunstig. Wij nemen mensen graag mee in de dialoog daarover”.

Meer informatie over het InScience Film Festival vind je hier

 

Fotografie: Toon de Vos