Museumpark Orientalis: Volg het spoor van licht in een jaar dat weer alles anders is

| Heyta Melssen

Aan het einde van een jaar waarin opnieuw alles anders is, biedt Museumpark Orientalis een nodig houvast in donkere tijden. Hoewel het Feest van Licht is afgelast en het museum is gesloten, heeft Museumpark Orientalis het bosgebied geopend voor wandelaars. Je kunt er ook glühwein en warme chocomel halen en de vertrouwde oliebollenkraam staat voor de deur.

Omdat alle cultuur, dus ook musea, hun deuren weer moesten sluiten hoeven bezoekers aan het park geen entree te betalen. Wel kunnen ze een onvergetelijke wandeling maken die zeker aan het einde van de middag steeds geheimzinniger en sprookjesachtiger wordt. Wij begonnen ons bezoek om 16.00 uur, nog net met daglicht maar al snel werd het steeds donkerder.

Vanaf de ingang, waar je meteen lekkere warme hapjes of drankjes kunt kopen, voert een snoer van lichtjes je verder het park in. Je komt langs verlichte rozen, oplichtende strikken en een bijzondere blauwe waterval.

Het hoogtepunt van lichtkunst wordt misschien wel gevormd door het prachtig verlichte Arabische dorp. Als je boft, en het is windstil, zie je het dorp ook als een Fata Morgana weerspiegeld in het meer waarop gloeiende rozen drijven. Bij het uitgaan van het dorp kun je een wens achterlaten in de wensboom. Loop verder over een laan versierd met kaarsen en opeens hoor je zachte muziek uit het bos opstijgen.

De bomen en struiken zelf zijn ook verlicht en bieden een bijzonder schouwspel. Pollen gras lijken in het witgrijze licht bedekt met een ijslaagje of lichten felgroen op. Een onooglijk struikje lijkt te branden in een oranje gloed en gekleurde bomen vormen een erehaag boven het pad.

Voor de echte durfals is er ook een Donkerpad waar helemaal geen lichtjes zijn. Vergeet ook vooral geen bezoek te brengen aan de tuin van het museumgebouw, die ziet er uit als een paleistuin uit Duizend-en-een-nacht in de paarse schijnwerpers. Zelfs de uitgebloeide geraniums doen alsof ze zijn gemaakt van kostbare edelstenen en het pad naar de uitgang lijkt in het donker geplaveid met goud.

Laat je betoveren deze kerstvakantie

Je kunt tot en met 9 januari komen wandelen in Museumpark Orientalis, elke dag van 11.00 tot 18.00 uur. Tot 17.30 uur kun je het park gratis binnenlopen, alleen voor de parkeerplek moet wel betaald worden.

Houd altijd rekening met de geldende coronamaatregelen.

Fotografie: Willem Melssen

Dit vind je misschien ook leuk...