December: dit zijn de 3 biebtips van Veerle

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid drie toffe biebtips in the spotlight. Tips voor activiteiten én bijpassende leestips, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

Deze maand geeft Veerle van Ulden drie tips om het jaar mee af te sluiten. Veerle is literair programmamaker van Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

1. Uitreiking Nijmeegse Literatuurprijs

Wie wint dit jaar de Nijmeegse Literatuurprijs? Op 10 december worden de drie genomineerden door schrijver Hanneke Hendrix via een video bekend gemaakt. De week na 10 december presenteren de genomineerden zich via een filmpje. Een week later, op 17 december, maakt dichter Wout Waanders de winnaar bekend via een filmpje dat De Gelderlander maakt in Bibliotheek De Marienburg. De filmpjes worden gedeeld op de sociale mediakanalen van de Bibliotheek Gelderland Zuid!

Waar: Online 
Wanneer: 17 december 2021

Boekentip!

Jaap Robben – Zwijgmannen

Jaap Robben is een bekende Nijmeegse auteur. Misschien heb je vorig jaar wel het posterverhaal Biografie van een Vlieg in de straten van de stad zien hangen. Wandelend kon je het hele verhaal lezen en het werd georganiseerd vanuit De nieuwe oost | Wintertuin. Als je dagblad Trouw leest komt Zwijgmannen je waarschijnlijk bekend voor: het verscheen vanaf september 2020 in 18 delen in deze krant. Robben schrijft over de vier Poolse klussers die hielpen om zijn huis te verbouwen en het gaat over het leren kennen van elkaar terwijl je elkaars taal niet spreekt. Hij ging zelfs met ze mee naar Polen!

2. De pepernotendetective

Sinterklaas is weer in Nijmegen! Net als vorig jaar verblijft hij weer in de Sint Nicolaaskapel in het Valkhofpark. Bij ondernemers in de binnenstad én bij de bieb kun je pietenboekjes halen met allerlei opdrachten. Volg in Bibliotheek De Mariënburg het spoor van pepernoten en vind het gedicht! Gevonden? Dan krijg je een stempel in je pietenboekje. Ga met je volgestempelde boekje naar het Huis van Sinterklaas en je krijgt een pietendiploma. Alle activiteiten zijn gratis. Sinterklaas en zijn Pieten hopen jou snel te zien!

Boekentip!

Jacques Vriens – Dag Sinterklaasje (2020)

Dit boek van Jacques Vriens is een klassiekertje, net zoals vele andere kinderboeken die van zijn hand afkomstig zijn. Dit verhaal is voor het eerst uitgegeven in de jaren 80. Dag Sinterklaasje is vorig jaar opnieuw uitgegeven en herschreven zodat het helemaal weer van deze tijd is. Nu kan het weer jaren mee!

3. Workshop schrijven en verhalen vertellen

In één ochtend beter leren schrijven en verhalen vertellen? In samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert de Lindenberg zes keer per jaar een workshop, op de eerste zaterdagochtend van de maand. Zo begin je je weekend creatief! In deze workshop schrijf je eerst een ultrakort verhaaltje. Daar ga je vervolgens als verteller mee aan de slag in allerlei kleine verteloefeningen. Schrijf je in via de website van de Lindenberg: www.delindenberg.com

Waar: Bibliotheek De Mariënburg (Nijmegen)
Wanneer: zaterdag 4 december, van 11:30 tot 13.00 uur
Kosten: € 29,00 | Bibliotheekleden krijgen 5% korting

Boekentip!

Middernachtbibliotheek - Matt Haig

Als (beginnend) schrijver moet je natuurlijk keuzes maken over welk verhaal je gaat vertellen en welke richting je op wil gaan. Heb je wel de goede keuze gemaakt? In Middernachtbibliotheek voelt Nora zich een mislukkeling en is ze bang dat ze verkeerde keuzes heeft gemaakt in het leven. Ze komt in de Middernachtbibliotheek terecht, waar ze haar gemaakte keuzes nog eens kan overdenken. Ieder boek in deze bibliotheek geeft haar een kijkje in hoe haar leven had kunnen zijn als ze een andere keuze had gemaakt. Het boek laat je nadenken over je eigen gemaakte keuzes, maar laat ook zien dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.
 

Dit vind je misschien ook leuk...