De NCS Festivalwijzer 2018

Zonnebril. Witbier. Strand. Blote benen. Zwemmen. Barbecue. Vol terras. Zonnebrand. Verbrand. Aftersun. Ventilator. Zweet. Dat kan maar een ding betekenen: zomer (en een beetje lente)! En met de komst van dit zonneseizoen staat er ook weer een terracottaleger aan Nijmeegse festivals voor je klaar. Verheug jij je ook al op de rijen voor de muntenkassa, bier in plastic bekers en wonderschone optredens in de avondzon? Wij wel, al is kiezen soms verdraaid lastig! Daarom presenteert Nijmegen Cultuurstad de Festivalwijzer 2018, met alle festivals in Nijmegen van mei tot en met september op een rijtje. Speciaal voor diegenen die door de bomen het bos niet meer zien.

Mei

5 mei: Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid natuurlijk met het Bevrijdingsfestival. Dit jaar doe je dat in Nijmegen onder andere met Jack Parow, ANBU, Joost en TenTempiés. Het Hunnerpark vormt het vrijheidsdecor.  
11 mei: Het Liedjescollectief, een samenwerking van Nijmeegse muzikanten, bestaat op 11 mei twee jaar. Om dat te vieren organiseren ze het Liedjesfestival in Brebl. Op het programma staan lokale, nationale en internationale namen.
13 mei: Op Moederdag kun je je moeder verrassen met een bezoekje aan het Valkhofpark. Daar vindt dan namelijk De Dag van het Levenslied plaats; een culturele knipoog naar de volkscultuur, zoals ze het zelf noemen. 
18 t/m 21 mei: Goedkope biertjes, lekker eten en fijne muziek. Ook dit jaar wordt openluchttheater De Goffert omgetoverd tot GROFF-festival. Een dag later, op 19 mei, begint Music Meeting, een festival dat zeker niet mag ontbreken in dit rijtje. Al jaren een begrip in Nijmegen en omgeving. Het festival presenteert allerlei soorten muziek: van jazz en improvisatiemuziek tot traditionele muziek en unieke cross-overs. Onder de eerste namen vind je onder andere Wende.
24 mei: De Radboud Universiteit viert dit jaar haar lustrum: 95 jaar geleden werd het eerste college gegeven. Dit jaar dus een speciale editie van Radboud Rocks. Headliner van het gratis festival is Kraantje Pappie. Maar ook optredens van Rondé, Kuenta I Tambu en The Brahms mag je zeker niet missen!
27 mei: Het Waalzinnig Festival, voorheen Kwartiermakersfestival Nijmegen, stimuleert mensen met een beperking om zich te uiten door middel van kunst, cultuur en bewegen. Het festival wil samenwerking tussen mensen met én zonder beperking stimuleren.  

Juni

1 t/m 3 juni: We beginnen juni meteen stevig. Het eerste weekend is het namelijk tijd voor het zwaardere gitaarwerk. FortaRock keert dan na een jaar pauze weer terug en brengt opnieuw de beste heavy Metal ter wereld naar het geliefde Goffertpark. Dit jaar prijken bovenaan het affiche onder andere Nightwish, Parkway Drive en Opeth. In hetzelfde weekend is in de binnenstad ook van alles te beleven, zij het met wat minder gitaargeweld. Nijmegen klinkt! viert dan namelijk haar vierde editie, met weer heel wat klassiek, fanfare, dans en beklimbare torens.
9 juni: Een weekend later is het tijd voor Nijmegens eigen Drift festival, vanzelfsprekend met de VASIM als podium. Heel veel dj’s, heel veel dansbare muziek en heel veel zon (hopelijk!). Drift is er uiteraard weer om te dansen.
15 t/m 17 juni: Een jubileumjaar voor Food Truck Festival TREK. Dit jaar blazen ze vijf kaarsjes uit! Het concept is bekend: grote hoeveelheden lekker eten uit alle windstreken, gemaakt in food trucks van alle soorten en maten. In hetzelfde weekend start op zaterdag een heel ander soort festival op Plein 44. De Zomerkermis Nijmegen is namelijk weer in town. Zwieren, zwaaien, eten en graaien. En dat een week lang! In het Thiemepark is op 17 juni wat anders gaande: het Afrikafestival! Verschillende Afrikaanse bands brengen muziek ten gehore. Zelf ritmisch? Doe een workshop djembé of Afrikaanse dans. Ook voor kinderen is er genoeg te doen: schminken, marionettenspek en een quiz. 
22 t/m 24 juni: Een erg druk weekend voor de festivalminnende Nijmegenaar. Allereerst Valkhof Theater Avenue, een driedaags festival met theater, dans, muziek en cabaret. Het programma is nog niet bekend, maar we verwachten weer veel goeds! Tegelijkertijd en evenzeer meer dan de moeite waard: het MOUT bierfestival! Het Julianapark verandert drie dagen lang in een bierwalhalla, met meer dan 25 bijzondere brouwerijen en ruim 150 speciaalbieren. Ook zijn er biercolleges, veel muziek en eten dat past bij je biertje. Verder: het oude en vertrouwde Kids ‘n’ Billies Festival op zaterdag 23 juni in openluchttheater De Goffert. Een muziekfestival met twee podia gevuld met bluegrass, rockabilly, garagepunk, country, rhythm ’n blues, soul, surf en exotica. Ideaal om kinderen kennis te laten maken met rock ’n roll. Op diezelfde dag is in het Afrika Museum het Keti Koti Festival, waar stil wordt gestaan bij het slavernijverleden en waar vrijheid, gelijkheid en verbondenheid worden gevierd.
29 juni t/m 1 juli: Velen zullen dit weekend al lang hebben gemarkeerd in hun agenda, maar voor de zekerheid toch maar in dit rijtje: Down the Rabbit Hole. Het muziekfestival pakt dit jaar groots uit met headliners Queens of the Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds en Anderson. Paak & The Free Nationals en subheadliners als Franz Ferdinand, Leon Bridges, MGMT, David Byrne, Fever Ray en Black Rebel Motorcycle Club.

Juli

4 en 12 juli: Officieel zijn het geen festivals, maar het zijn twee van de grootste events van Nijmegen deze zomer: de concerten van Guns ’n Roses (4 juli) en Eminem (12 juli) in het Goffertpark. Zowel de rockband als rapper zijn nog steeds mateloos populair.
14 t/m 20 juli: In deze week staat Nijmegen weer volledig op zijn kop. De Vierdaagsefeesten, de jaarlijkse vakantie in eigen stad, kent iedereen wel. Een uitgebreide introductie is dan ook niet nodig.

Augustus

25 en 26 augustus: We Love the 90’s is Nederlands grootste party als het gaat om Eurodance, typische 90’s hits en Happy Hardcore muziek. Een dag lang terug naar het laatste decennium van de twintigste eeuw. In datzelfde weekend kun je bij een ander festival nog veel verder terug in de tijd. Het Gebroeders van Limburg festival voert namelijk terug naar de middeleeuwen. Dit jaar is het thema ‘Liefde voor het landschap’. Een middeleeuwse kerkdienst, een Blijde Incomste, theater, muziek, ambachten, exposities, kinderactiviteiten, noem het maar op.

September

2 en 9 september: Twee dagen, oost en west, voor de tiende keer Festival De Oversteek. Als vanouds weer veel muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op sfeervolle en groene locaties ten oosten (9 september) en westen (2 september) van de Waal in Nijmegen Noord. Denk aan de Waalstrandjes, boomgaarden, ooibosjes en boerenschuren.
8 september: Laat het organiseren van een feestje maar over aan Planet Rose en Subcultuur. Het Nest Festival wordt pas voor de tweede keer georganiseerd, maar is nu al een klassieker.
22 september: De Nijmeegse Kunstnacht is een festival met vele gezichten. Niet gek, als je bedenkt dat bijna alle grotere culturele instanties en locaties meedoen, verspreid door heel de stad. Je maakt wat mee tijdens de Kunstnacht, van gek tot mooi en van intiem tot groots.

Tekst: Thijs van Beusekom
Foto: Jasper van Koolwijk

 

 

Dit vind je misschien ook leuk