De Industrie, nieuwe horecagelegenheid in hotspot Nijmegen West

| Luus Veeken

Aan de Weurtseweg, pal tegenover de appartementencomplexen in aanbouw aan de Waalhaven, kwam midden in coronatijd het pand van café Shamata vrij. Twee bekende Nijmeegse horeca-ondernemers, Floyd Schoenaker en Steven Balsem, zagen kansen en begonnen er hun nieuwe horecazaak: De Industrie. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken sprak met beide ondernemers.

Geknipt voor horeca-ambities

Nijmegen West is hard bezig hotspot van de stad te worden. Aan de Waalhaven verrijzen stijlvolle appartementencomplexen, het Honigterrein wordt getransformeerd tot een hippe wijk en aan woonwijk Koningsdaal wordt de laatste hand gelegd. En dan blijkt het pand van pool- en dartcafé Shamata aan de Weurtseweg beschikbaar te komen, pal tegenover het nieuwe appartementencomplex aan de Waalhaven. Ervaren horecaondernemers Floyd Schoenaker en Steven Balsem – Floyd exploiteert Bloom in de Lange Hezel, Steven Boscafé Zweef Inn in Malden – twijfelen geen moment. Ze zien onmiddellijk de mogelijkheden van het royale, vrijstaande pand op een grote lap grond. Geknipt voor hun horeca-ambities. ‘Corona of niet, we wagen het erop’, aldus de horecaondernemers. Vader Frans Schoenaker springt bij.

Van haveloos naar uitnodigend

Op 4 september vorig jaar was het zover: ze konden het pand betrekken. En door de corona-lockdown hadden ze tijd om de verbouwing zelf aan te pakken. En verbouwen dat deden ze, grondig. Om het geld voor verbouwing en inrichting bijeen te brengen startten ze een crowdfundings-actie. Met de opbrengst kunnen we niet alleen investeren, zo was de gedachte, maar wanneer we eenmaal open zijn voelen deelnemers zich ook betrokken bij onze onderneming. De crowdfunding was een succes. 

Inmiddels ken je het pand niet meer terug. Het wat haveloze Shamata is getransformeerd tot een uitnodigende horecagelegenheid. Rondom grote ramen, een chille bar, open keuken, ruimte voor een podium straks, een riant terras. Er komt een moestuin en een grote kas op eigen terrein, waar ze hun eigen groenten en kruiden gaan verbouwen – verser kan het niet.

De Industrie

De naam van hun nieuwe zaak? Daar hoefden ze niet lang over na te denken: De Industrie. Zo heette het pand oorspronkelijk ook, toen het nog een buurtcafé was voor arbeiders in de wijk: van de Honigfabriek, het slachthuis, de Vasim. De Industrie is bovendien een naam die perfect past bij de uitstraling van hun horecazaak. Niets aan veranderen dus, vinden de eigenaren, recyclen die naam.

Smaak en vermaak

Nou ben je natuurlijk benieuwd naar de kaart. Iedereen vindt er wel iets van zijn gading. Liefhebbers van vlees en vis kunnen hun hart ophalen. Keuze te over. Heb je voorkeur voor vegetarische of vegan gerechten dan kun je ook uitstekend terecht in De Industrie. ‘Steeds meer mensen eten bewust. Meer aandacht voor groenten past daar bij. Je kunt zoveel toffe dingen doen met groentes. Dat vind ik gewoon heel mooi’, zegt Floyd. Steven vult aan: ‘En we zorgen voor veel afwisseling op de kaart, zodat onze gasten iedere keer iets anders kunt proberen. Straks komt er ook muziek, live. Plek voor een podium hebben we al. Smaak en vermaak dus. We gaan er een beleving van maken’. En wil je je helemaal laten verrassen dan kun je een verrassingsmenu kiezen, vlees, vis of vegetarisch.

Benieuwd geworden naar De Industrie?

Kom snel langs! Ze zijn geopend van dinsdag t/m zondag vanaf 10.30 tot laat in de avond. Op maandag gesloten.

Weurtseweg 105, 6541 AP Nijmegen
T: 024 208 9000
deindustrie.nl

Fotografie: Wilger Brevoord

Dit vind je misschien ook leuk...