Dansfestival Moving Futures: Het lichaam is het startpunt

| Luus Veeken

Van 16 t/m 18 mei konden bezoekers in LUX genieten van Moving Futures, een reizend dansfestival met spraakmakend werk van aanstormende, jonge choreografen. Drie dagen vol dansvoorstellingen, talks en dansfilms in Nijmegen; een rijk en gevarieerd programma rond hedendaagse dans. Redacteur Luus Veeken was er zaterdagavond bij om van de dans te proeven!

Elke avond sluit Nijmeegs Stadsdichter Wout Waanders het dansfestival af met een poëtische impressie van de voorstellingen van die avond. Zaterdagavond besluit hij zijn impressies met de woorden ‘Het lichaam is het startpunt. Het lichaam is altijd het startpunt.’ Hoe treffend, Waanders verwoordt daarmee precies het gevoel dat mij als toeschouwer bekroop bij het zien van de dansers.

Uit het paradijs

In een werveling van ledematen en lijven, feilloos op elkaar afgestemd, stelt choreografisch collectief NEON (Nanna Jensen en Leon Emil Franzke) in hun voorstelling Körper gender en identiteit aan de orde. Gelukzalig vertoeven beide partners aanvankelijk in paradijselijke omstandigheden, zich niet bewust van hun (bijna) naaktheid en het man-vrouwverschil. Maar aan het hemelse welbevinden komt een eind. De danspartners ontdekken vrouwelijkheid en mannelijkheid, bedekken hun naaktheid. Aantrekking en afstoting strijden om aandacht. Het leven is niet langer een idylle, zo ervaren ook de toeschouwers.

Lullaby

In Lullaby verrast het dansduo Piet van Dycke en Annemijn Rijk met hun cross-over van dans en acrobatiek, zo geraffineerd uitgevoerd dat het er makkelijk uitziet. Maar wat moet het veel van de dansers vergen, de precieze afstemming op elkaars danspassen, de complexiteit van de bewegingen, de kracht en souplesse die erbij komt kijken. Prachtig om te zien, deze energieke, jonge dansers.

Dansfilms

Voorafgaand aan de dansvoorstellingen werden in de Joris Ivenszaal zes korte dansfilms van Cinedans vertoond. Ook zeer de moeite waard. Een rijkdom aan ideeën rond dans, samengebald in enkele minuten. Een genot om naar te kijken!

Herkansing

Het jaarlijkse Moving Futures dansfestival biedt toeschouwers een kijkje in de wereld van de hedendaagse dans. Talentvolle jonge choreografen tonen hun invulling van het begrip dans en daarmee bouwen ze mee aan de dans die de komende jaren gaat komen. Niet alleen voor uitgesproken dansliefhebbers valt er veel te genieten, maar ook voor mensen die minder in thuis zijn in de danswereld. Moving Futures gemist? Volgend jaar is er in LUX weer een herkansing.

Moving Futures 2020 vindt van 7 t/m 9 mei 2020 plaats in Nijmegen.

Foto's: Steven Ligthert

 

Dit vind je misschien ook leuk