Dag 1

Down the Rabbit Hole 2019: dag 1

| Simone Vos

Dompel je onder in relaxte sfeer

Het is mijn eerste ontmoeting ooit met Down the Rabbit Hole. De quote boven de ingang belooft veel goeds: ‘We zijn hier, getuimeld door de schacht, bij de bron, in het gezonken bos. Alles los! Waar je bent, wie je bent, waar niemand je kan zien.’ Down the Rabbit Hole is een tikje anders dan andere festivals. Overzichtelijk, maar met toch vrij veel bezoekers (35.000). Met veel kleine veldjes vol foodtrucks, barretjes en kleine podia. Genoeg ruimte om te relaxen en muziekliefhebbers halen hier hun hart op.

Feest begint op de camping

De camping is een onlosmakelijk deel van het festival: daar beginnen de feestjes al. De saamhorigheid van de vriendengroepen, het gekletst en gelach: het is een mini-festival op zich. Maar het festivalterrein zelf: daar is het natuurlijk écht te doen. Eenmaal op het terrein voel ik een zacht briesje langs mijn gezicht: we lopen langs het water. Bezoekers zwemmen, zitten in opblaasflamingo’s of liggen aan het strandje.

Soul-klanken

Het is voor de eerste keer op het terrein even zoeken waar welk podium is en welke route je het handigst neemt. Maar al vrij snel zit het erin. Nona is de eerste artiest op ons wensenlijstje. In de Bossa Nova waar ze optreedt, is het bomvol. Het podium heeft een Colosseumachtige opstelling, dus wanneer het eenmaal vol zit, zie je van buitenaf niks. Maar de fijne soul-klanken van Nona zijn gelukkig over het hele veld goed te horen.

Relaxte sfeer 

Volgende stop: Matt Corby in de Hotot. “Wat een fijne muziek voor op de achtergrond”, zegt een meisje. Het optreden begint rustig, maar naar mate Matt langer zingt, komt er meer up tempo in en danst het publiek ook steeds uitbundiger. “Ik vind het een relaxt festival”, zegt een vrouw. “Het heeft wel wat van een jungle weg hier. Die bomen, veel groen en kleine knussere plekjes om even heen te gaan. Ook het water werkt ontspannend. En het is wat minder massaal dan bijvoorbeeld Lowlands.” 

De afsluiters van de dag zijn Grace Jones en de Editors. Beide maken ze er een behoorlijke show van. Grace (met haar 71 jaar) trekt bij ieder nummer een nieuw pakje aan, inclusief bijpassende hoed, voorbinddildo en mannelijke paaldanser in een heel strak pakje. Los van haar extravagante kleding en entourage keuze, klinkt haar stem ook nog gewoon goed, dus zet ze wel echt een show weg.

Vuurwerk

De Editors sluiten op de Hotot af met veel hits en vuurwerk. Dat is meteen ook een hele goede samenvatting van dag 1: hits en een sfeer waar vuurwerk vanaf spat.

Fotografie: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk