Stevenskerk wordt een betoverende bioscoop tijdens Cinema Palace

| Laurie Maters

In een strandstoel met een biertje in haar hand keek onze redacteur naar de filmklassieker Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain. Niet in een warm land en ook niet op de Waalkade, maar in de oudste kerk van Nijmegen: de Stevenskerk. Hier organiseerde Cinema Palace van 16 en 17 februari een twee- daags filmfestival. Filmliefhebbers konden dat weekend een viertal klassieke films bekijken.

De mensen druppelen langzaam binnen en zoeken een plek. Net zoals aan het zwembad van een hotel of op het strand doen de mensen aan handdoekje leggen: ze verzekeren hun plaats door hun jas op een strandstoel achter te laten en halen wat lekkers aan de bar. Anderen maken zichzelf alvast comfortabel. Cinema Palace heeft aan alles gedacht: de strandstoelen nemen de plaats in van de harde houten kerkbanken en er liggen dekentjes en koptelefoons.

Onder het monumentale Königorgel – een van de grootste en belangrijkste orgels van Nederland – hangt het doek waarop de film afgespeeld wordt. De roze en paarse verlichting slaagt erin om de grote ruimte sfeervol te maken. Na een korte introductie over de film zet iedereen zijn koptelefoon op. Dit zorgt ervoor dat ik mij kan verliezen in de film en niet afgeleid wordt door de luide akoestiek van de kerk. Dat is nogal belangrijk, gezien de film geprezen wordt om haar mooie muziek. 

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

De film is in première gegaan in 2001 en volgt het verhaal van Amélie, een jonge vrouw in Parijs, die zichzelf de taak stelt om anderen gelukkig te maken. Zo koppelt ze twee eenzame mensen uit het café waar ze werkt door beide wijs te maken dat de één een oogje heeft op de ander. Daarnaast geeft Amélie de geliefde tuinkabouter van haar eenzame vader mee aan een bevriende stewardess, die foto’s maakt van de tuinkabouter op bijzondere plekken in de wereld. Als Amélies vader deze ziet besluit hij zelf ook een wereldreis te maken. Amélie ontdekt gaandeweg ook haar eigen zoektocht naar liefde en betekenis in het leven.

Als je de film nog niet kent of gezien hebt, ben je waarschijnlijk wel bekend met haar muziek. Yann Tiersen componeerde de nummers, waaronder de bekende soundtrack Comptine d'un autre été, l'après-midi. Dit nummer wordt volledig op de piano gespeeld en staat sinds 2018 in de jaarlijkse Top2000 van Radio 2. 

Tweedaags filmfestival

Cinema Palace organiseerde het tweedaagse filmfestival in de Stevenskerk. Op vrijdagavond draaide de Noorse romantische komedie-drama The Worst Person in the Worlden de Zuid- Koreaanse tragikomische film Parasite. Zaterdagavond kon naast de Franse LeFabuleux Destin d’Amélie Poulain ook de Amerikaanse muziekfilm Whiplash bekeken worden. Cinema Palace organiseerde eerder filmavonden op bijzondere locaties zoals de Handelsbeurs in Antwerpen en ’t Kromhout in Amsterdam.

Meer informatie over Cinema Palace vind je op hun Instagram. Benieuwd naar andere evenementen die de Stevenskerk organiseert? Check dan hun agenda
 

Fotografie: Joost de Groot

Dit vind je misschien ook leuk...