Blaren lopen met Hendrik-Jan Derksen: 5 tips voor de Vierdaagsefeesten!

Ze komen eraan: de Vierdaagsefeesten! Kiezen tussen het enorme aanbod wordt elk jaar moeilijker, met ruim 1.000 optredens op meer dan 40 podia. Nieuw dit jaar zijn zeven thema’s, die het je al ietsje makkelijker maken: I love music, Uit je plaat, Gouden randje, Inspannen en ontspannen, Nimweegs gezellig, Kidsroute en Vier de nacht. Elk thema geeft je een paar highlights per dag. Om je keuzestress nog verder te verlichten, hebben we een aantal Nijmeegse cultuurders om 5 tips gevraagd. Aan Hendrik-Jan Derksen de eer om de spits af te bijten.

Je kent Hendrik-Jan misschien als DJ Slowpoke of hebt hem achter de draaitafel gezien bij YallahYallah of De Tropen. Hij werkt daarnaast voor innovatie-agenda Ieder Talent Telt, was in 2015 Nijmegenaar van het Jaar, bekleedt tijdelijk het ambt van Nachtburgemeester, is dit jaar ambassadeur van het Valkhof Festival… Moeten we nog even doorgaan? Genoeg gepraat, het woord aan HJ!

“Als Nijmegenaar, muziekliefhebber en DJ kom ik natuurlijk al mijn hele leven naar de Vierdaagsefeesten. Er waren jaren bij dat ik die week meer dan 20 gigs had in Nijmegen! Nu heb ik iets meer tijd vrijgehouden om zelf weer eens wat te gaan zien. Vandaar deze tips voor jullie, maar zeker ook voor mij!”

#1 Heavy Monday

Het Valkhof Festival is natuurlijk altijd een toffe plek om nieuwe dingen te ontdekken, maar de laatste jaren is er een mooie traditie ontstaan: de Heavy Monday, met deze keer twee van mijn favo underground acts, The Body en Zeal and Ardor. The Body speelt niet vaak op breed opgezette festivals en is een mix van post black metal, noise en allerlei andere invloeden. Zeal and Ardor maken een blend van black Metal en negro spirituals. Hun eerste album heb ik grijs gedraaid. Live is het ook echt een aanrader. Daarnaast zijn er nog veel meer toffe heavy acts die maandag.

#2 Nimweegse Volkszangers

Ik ben blij dat het Joris Ivensplein weer het terrein wordt van echte Nederlandstalige schlagers en Nimweegse volkszangers! In heel veel wijken in Nijmegen heb je echte local heroes die zeker niet onderdoen aan coryfeeën en die ook vaak met hun clips en liedjes voorbij komen op alle Nederlandstalige zenders. Mooi dat ze er weer bij zijn, bijvoorbeeld Esther Van Heeswijk, Nimweegs Artiesten Festival en natuurlijk onze eigen Sieneke!

#3 SMKMRKT

Ik ben benieuwd naar de SMKMRKT deze keer. Elke avond heel veel toffe samenwerkingen en bijzondere combinaties op de vernieuwde groene Waalkade. Te veel om op te noemen, maar Honey Honey, Boomshakalak, Blauwdruk, Serious Boaters en natuurlijk onze eigen YallahYallah gaan elke dag voor vuurwerk zorgen.

#4 Vier de Nacht!

Om middernacht, als langzaamaan de buitenpodia gaan sluiten, komen er weer treinen vol nieuwe feestgangers richting Nijmegen. Al een jaar of 20 is het dan tijd voor een enorme veelheid aan nachtfeesten in en om de stad. Bij Doornroosje, de Molenstraat, Brebl en op veel meer plekken bieden onze collectieven een tof nachtprogramma aan, dit jaar voor het eerst als officiëel onderdeel van de Vierdaagsefeesten. Onder het thema Vier de Nacht zijn de highlights van het nachtprogramma verzameld. Enkele tips, want veel te veel leuks: Subcultuur, The Tribe, Afro Bros.

#5 Nightmayor on the Beach

Last but not least, ga ik zelf op Festival op ‘t Eiland op de dinsdagavond een beachparty hosten: Nighmayor on the Beach. Een avondje met veel van mijn acts en collectieven. Verwacht o.a. De Tropen, Slowpoke, Rimini Rimmers en Scrambled!

 

Foto: Ger Loeffen

Dit vind je misschien ook leuk