Augustus: dit is er te doen in cultureel Nijmegen

Het mag dan zomervakantie zijn, maar dat betekent niet dat er niks te doen is in Nijmegen! Ook deze vakantiemaand staat er weer genoeg geprogrammeerd om je te inspireren, te laten ontdekken en te laten beleven. We hebben alvast de agenda's doorgespit en hebben een heel aantal tips voor je!

Muziek en concerten

19 augustus - Open Podium

Locatie: De Vereeniging
Wegens groot succes organiseert De Vereeniging deze zomer opnieuw een Open Podium. Iedereen is welkom; theatergezelschappen, bands, cabaretiers, dichters – alles kan. Toegang is gratis, zitplaatsen moeten gereserveerd worden.

28 augustus - LOEV

Locatie: Doornroosje
Op LOEV check je de heetste nieuwe lokale boys en gyals en de hardste live optredens van urban artiesten uit je town! It’s going to be HOT in Doornroosje van 22:00 tot 4:00 met de hardste urban dj’s en artiesten. 

5 t/m 16 augustus - Carillon Zomerconcerten

Locatie: Stevenskerk
Elke donderdagavond zal de stad gevuld worden met de prachtige klanken van het carillon van de St. Stevenstoren. Beiaardiers uit heel Nederland zullen vanaf 19.30 uur de concerten verzorgen. Tip: de beste luisterplaatsen zijn; Korenmarkt, Grote Markt, Ganzenheuvel en St. Stevenskerkhof.

Exposities en kunst

Hele maand - Suffering Matters

Locatie: Stevenskerk
Iedereen heeft onherroepelijk pijn in diens leven, dat is het afgelopen jaar pijnlijk duidelijk geworden. Pijn is zowel hyperpersoonlijk als universeel. Suffering Matters is een tentoonstelling voor groot en klein leed in de Stevenskerk, Nijmegen. 

Hele maand - Nijmegen graaft

Locatie: Huis van de Nijmeegse geschiedenis
Nijmegen is een belangrijke hoofdplaats in de Romeinse tijd. Daarom hoort het bij de limes, de grens van het Romeinse rijk in Nederland en Duitsland, die zojuist is toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. In deze expositie zie waarom Nijmegen zo belangrijk was en hoe de stad er uit zag 2000 jaar geleden.

Hele maandCool Collection II_OMINA

Locatie: Museum het Valkhof
Beeldend kunstenaars Folkert de Jong maakt een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum.

Beeld © Martijn van de Griendt: Kunstenaar Folkert de Jong, in zijn atelier in Amsterdam.

Theater, dans en meer

19 t/m 27 augustus - Zomertour, vakantie in eigen wijk

Locatie: Meerdere locaties
Veel mensen blijven thuis dit jaar. Maar er is geen reden om je te vervelen. Want de kinder- en jongerenwerkers van Bindkracht10 trekken de wijk in met allemaal toffe sport, spel en ontmoetingsactiviteiten. Samen met de buurtsportcoaches van de gemeente Nijmegen, de crew van On the Block van De Lindenberg, de mensen van On the Move zorgen ze voor een vakantievibe in eigen wijk.

28 augustus - Hokjesdenken door Theatergroep Greppel

Locatie: LUX Nijmegen
Met Hokjesdenken prikkelt TG Greppel op speelse wijze de nieuwsgierigheid naar een ander perspectief. Een aantal opvallende huisjes kijken uit op de buitenwereld. Allerlei voordeuren, waarachter verschillende mensen schuil lijken te gaan. Stap over de drempel en laat je verleiden tot een nieuwe kijk op de wereld. 

29 augustus - Première: Brieven aan de rest van Spanje

Locatie: Stadsschouwburg Nijmegen
Na 385 brieven aan Andalusië, is Stef Biemans brieven gaan sturen aan de rest van Spanje. De VPRO-reisserie die uit deze correspondentie is voortgekomen gaat op 29 augustus in première in de Stadschouwburg in Nijmegen.

Speciaal voor kinderen

Hele maand - buggyboek DAG MUSEUM (0-4 jaar)

Locatie: Museum Het Valkhof
Kun je te jong zijn voor een museumbezoek? Museum Het Valkhof denkt van niet! Speciaal voor de allerjongste museumbezoekers van nul tot vier jaar en hun (groot)ouders ontwikkelde Museum Het Valkhof het buggyboek DAG MUSEUM. Een ‘babyproof’ boekje over kijken naar kunst met baby’s en spelen in het museum met peuters.

25 augutsus - Baas Boven Baas (5+)

Locatie: De Lindenberg
Het is niet pluis in het bos. De bevers willen ineens de baas zijn. Maar Mevrouw Uil en haar vrienden Mier en Konijn laten het er niet bij zitten… Mier gaat naar de Beverdam om de Beverbaas te stoppen. Maar gaat dat lukken? Of worden de bevers echt de baas? Baas Boven Baas is spannend, humoristisch én leerzaam poppentheater over helden, dappere daden en opkomen voor wie je lief is.

25 augutsus - Oorlog, wat zou jij doen? (10+)

LocatieDe Lindenberg
Hoe voelt het om zelf in de schoenen van de vluchteling te staan? Hoe overleef je als je geen Arabisch kunt spreken of lezen? Hoe vind je een nieuw thuis? Wat zou jij doen? OORLOG is een spannende voorstelling over oorlog, vluchten en je ergens thuis voelen.

Bekijk de volledige culturele agenda hier