5x de beste tips van het Wintertuinfestival

Op tweede paasdag 18 april sluit het Wintertuinfestival op bruisende wijze de Boekenweek 2022 af in Doornroosje Nijmegen. Met het thema fictie als gids en de verbeelding als kompas navigeert het festival de bezoekers door deze roerige tijden. Van ‘s middags tot ‘s avond geniet je van een uitgebreid programma vol voordrachten, interviews, workshops en meer. Heb je hulp nodig bij het kiezen? Hier zijn vijf programmatips die je zeker niet wilt missen.

1. De Grote Beloftes

Wat de ep is voor de muzikant is het chapbook voor de schrijver. Afgelopen november verschenen bij Wintertuin de chapbooks van makers Jordi Lammers en Laurens van de Linde. In zijn bundel Slaap lekker, Hiroshi Yoshimura onderzoekt Jordi in vijf korte verhalen wat het betekent om ergens in te geloven. Laurens schreef het vijfdelige zine Paviljoen van het tijdelijke geluk en vertelt het verhaal van een samenleving onder een glazen koepel in het jaar 2060. Beide makers presenteren in het programma De Grote Beloftes hun werk aan het grote publiek aan de hand van twee zelfgemaakte artistieke performances.
Paarse zaal | 15.35 – 16.25 uur

2. Poetic Resistance

Maak je klaar voor de razernij en rebellie van Poetic Resistance! Muzikant Willie Darktrousers en performers Martin Rombouts, Maxime Garcia Diaz en Dean Bowen onderzoeken in deze theatrale voorstelling met behulp van poëzie, muziek en spoken word de filosofische kant van activisme en protest. Kortom: deze vurige kruisbestuiving en poëtische aanklacht van vier jonge, getalenteerde makers wil je gezien hebben.
Paarse zaal | 20.30 - 21.15 uur

3. Museum voor Onbedoelde Kunst

Wat maakt dat we kunst als kunst beschouwen? Als kunst zonder verhaal gewoon een object is, is het dan ook mogelijk om ‘gewoon een object’ tot kunst te verheffen als je het juiste verhaal erbij vertelt? Het Museum voor Onbedoelde Kunst onderzoekt dit door alledaagse objecten in een museale setting te plaatsen en deze te voorzien van een titel, fictieve kunstenaar en kunsthistorische context. Ga tijdens het Wintertuinfestival mee op deze literaire expeditie onder de bezielende begeleiding van museumdirecteur Priscilla Bonne-Ville de Chasse-Brugge.
Dock | 16.20 – 16.30 uur / 17.10 – 17.20 uur / 19.00 – 19.10 uur

4. De Twintigers

Hoe is het om te debuteren tijdens een pandemie? De Twintigers weten hier (helaas) alles van. Deze twaalf jonge schrijvers debuteerden allen tijdens corona, waardoor zij niet de kans kregen om zichzelf en hun debuut aan het publiek te presenteren. Gelukkig halen zij deze gemiste optredens nu ruimschoots in en touren zij in wisselende samenstelling door Nederland en België. Op het Wintertuinfestival worden De Twintigers vertegenwoordigd door Joost Oomen, Loes Wijnhoven, Sholeh Rezazadeh en Wout Waanders.
Paarse zaal | 19.00 - 19.40 uur

5. Eerste liefde

De landelijke Boekenweek staat dit jaar in het teken van de eerste liefde. En het festival zou de Boekenweek niet op een gepaste manier afsluiten als de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en -essay niet aanwezig waren! Op 18 april gaan Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld met elkaar en interviewer Ruth Joos (Brommer op Zee) in gesprek over het Boekenweekthema en hoe dit zich verhoudt tot de gidsende kracht van fictie.
Rode zaal | 19.50 - 20.30 uur

Maar er staat natuurlijk nog veel meer op het programma! Kijk op wintertuinfestival.nl voor meer info en tickets.

 


 

Fotografie: Studio Schulte Schultz

Dit vind je misschien ook leuk...