Zijn de media en de beeldvorming schuldig?

Op maandag 23 maart vindt de tweede editie van ‘Het Vrijheidstribunaal’ plaats in LUX; een driedelig programma van LUX, Gemeente Nijmegen en Nijmeegse middelbare scholen waarin vanzelfsprekendheid van onze vrijheid centraal staat. In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. ‘Rechter’ Huub Smit velt aan het eind van de avond een oordeel: schuldig of niet? Het onderwerp van dit Vrijheidstribunaal: de media. 

In Vrijheidstribunaal #2 wordt ‘de media’ aangeklaagd. Zijn de media en de beeldvorming schuldig? De media die misleiden met fake news, clickbaits en met eenzijdige frames van helden, daders en slachtoffers? Praten de media het volk én de politiek naar de mond? Zijn de media hun waakhondfunctie verloren? Blaffen ze wel voor de juiste dingen? Belemmeren de media ons in onze vrijheid tot zuivere meningsvorming?

Leerlingen van het Karel de Grote College vormen deze editie de jury en gaan in beraad. De argumentatie die de jongeren in de les uiteen hebben gezet voor hun aanklacht of verweer, vormen de inspiratie voor twee kunstenaars, waaronder Lev Avetan (o.a. Mensen Zeggen Dingen). Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances. ‘Rechter’ Huub Smit doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak.

De programmareeks Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken. 

Meer informatie & kaarten: lux-nijmegen.nl/debat
 

Dit vind je misschien ook leuk