Expositie in Stevenskerk: ‘Dürer was here’

Dit jaar in november is het 500 jaar geleden dat Nijmegen werd bezocht door het wonderkind van de noordelijke renaissance Albrecht Dürer. Vanaf 24 oktober t/m 1 november 2020 geven de Stevenskerk, Galerie Door, met onder andere kunstenaars Uwe Poth en Laurien Renckens, deze historische sleutelfiguur en alleskunner een warm onthaal in de Zuiderkapel van de kerk die Albrecht Dürer optekende in zijn dagboek als: “eine schöne kirchen”.

Nijmegen was rond Dürers bezoek in 1520 op het hoogtepunt van haar economische en culturele bloei en de Stevenskerk met haar rijke gewelven en vele straalkapellen is daar het ultieme resultaat van. In de loop van de eeuwen heeft de kerk vele veranderingen ondergaan. Toch zag Dürer 500 jaar geleden in ieder geval iets wij nog elke dag mogen aanschouwen: ‘een mooie kerk’.

Voordat Albrecht Dürer zich ontwikkelde tot meester van de tekenkunst werd hij opgeleid tot goudsmid. Reden voor Galerie Door om behalve werk van hedendaags kunstenaar Uwe Poth en Laurien Renckens ook enkele hedendaagse sieraadkunstenaars in de schijnwerpers te plaatsen.

In de periode van 24 oktober t/m 1 november 2020 organiseert de galerie in de Zuiderkapel van de Stevenskerk een tentoonstelling ‘Dürer was here’. In de geest van de Nürnbergse alleskunner – goudsmid, perspectiefschilder, intellectueel, meester van de (hout)gravures – ziet u ongeëvenaard houtsnijwerk, zeer verfijnde tekeningen, uiteenlopende technieken en subliem vakmanschap in thema's die variëren van natuur, portretten en het alledaagse tot architectuur.

Schilderkunst en sieraadkunst vullen elkaar aan in een van de mooiste kerken die Nederland rijk is.

In de Stevenskerk gelden de richtlijnen van het RIVM, het dragen van een mondkapje is verplicht. Wij wensen u een inspirerend bezoek.

Dit vind je misschien ook leuk