Wadlopen in Nijmegen tijdens kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan zee

Altijd al eens willen Wadlopen? Op zondag 13 september kan het in Nijmegen! In het kader van het kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan zee organiseert LUX in samenwerking met Europe Direct het programma ‘Wadlopen in Nimma’: een audiotour van Nijmeegs bekendste podcast-duo Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens door de Ooijpolder. Jozien en Dennis maakten een fictief audioverhaal waarmee ze ons langzaam de nieuwe werkelijkheid van ‘Nijmegen aan zee’ inzuigen. Want: stel dat Nijmegen aan zee ligt, hoe ziet ons leven er dan uit? 

Hoe voelt het om te wandelen langs deze nieuwe kustlijn? Met een groep lopen we de bijbehorende wandelroute door de drastisch veranderde Ooijpolder, waarin we nieuwe dingen zien, horen en voelen. Via een app op je mobiel start je zelf op gezette momenten een fragment van dit audioverhaal in. Het audioverhaal is fictief, maar is geïnspireerd op de wetenschappelijke van experts van Waterschap Rivierenland. Tijdens de wandeling loop je tegen een tweetal kunstvormen aan. Zandkunstenares Angela Vissers van The Big Draw tekent onze toekomst in het zand. En er zijn dansers, want mensen zullen blijven dansen. Ook in de nieuwe wereld.

Kunst van Nijmeegse Jaap Scheeren centraal

Tijdens de eerste editie van dit kunst & klimaatfestival staat de kunst van Jaap Scheeren (Nijmegen, 1979) centraal. Als geëngageerde creatieveling weet fotograaf en kunstenaar Jaap Scheeren alles over het laten horen van je stem op een onconventionele manier. In de workshop Leren Protesteren, die ook die dag plaatsvindt, vertelt hij over zijn werkwijze en thema’s; daarna ga je zelf aan de slag met het maken van geëngageerde kunst. En deze maand beplakt hij, samen met Het Besiendershuis, toonaangevende panden in Nijmegen. Ook de gevel van LUX heeft een make-over gekregen, speciaal voor Nimma aan zee. In deze serie geeft hij de natuur een duidelijke stem in het klimaatdebat.

Over kunst & klimaatfestival Warming Up: Nimma aan Zee

Tijdens Warming Up: Nimma aan zee op zondag 13 september gaan we uit van de verbeelde toekomstige omstandigheid dat Nijmegen aan zee ligt. Door de stijging van de zeespiegel zijn grote delen van ons land ondergelopen. Nijmegen kent geen Waalstranden meer, maar zeestranden. Het achterland is een delta, die zich uitstrekt tot diep in Duitsland. Wat betekent deze nieuwe situatie voor Nijmegen en onze manier van leven in deze regio? Wat doet het met de lokale biodiversiteit? En wat gebeurt er met de klimaatvluchtelingen uit de Randstad? Verandert ons dieet? Wordt Nijmegen een toeristenhoofdstad? En blijft de strook Nederland die over is een onafhankelijk land of worden we onderdeel van Duitsland? Dit eendaagse festival – onderdeel van de landelijke organisatie Warming Up – staat in het teken van klimaatverandering en –adaptatie met o.a. toegankelijke workshops, bijzondere films en diepgaande gesprekken.

Warming Up: Nimma aan zee wordt georganiseerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland, Europe Direct, Gemeente Nijmegen, Duurzaamheidscafé, Radboud Green Office, Architectuurcentrum Nijmegen, Rooftop Revolution, Steenbreek Nijmegen, The Big Draw en Besiendershuis Nijmegen. Het landelijke project wordt georganiseerd vanuit Stichting Impact Makers.

Dit vind je misschien ook leuk