Vier weken lang Go Short Online

Is het huis inmiddels opgeruimd, de tuin aangeharkt en een nieuwe hobby alweer aan de wilgen gehangen? Geen nood, Go Short maakt thuisblijven vanaf vandaag een stukje leuker met het gloednieuwe on demand kortefilmfestival Go Short Online. Met dit initiatief biedt Go Short alsnog de springplank naar internationale prijzen zoals de Oscars en zijn alsnog een groot deel van de films geselecteerd voor de 12e editie van Go Short te bekijken vanaf de bank. Dus, stay at home, watch shorts and support talent! 

Het internationale filmfestival voor de korte film dat ieder jaar begin april plaatsvindt in LUX werd op 13 maart, tweeëneenhalve week voor de officiële openingsavond, afgelast naar aanleiding van de maatregelen rondom Covid-19. In sneltreinvaart ontwikkelde Go Short samen met Nijmeegse partner ThisWayUp en twee buitenlandse kortefilmfestivals een VOD platform. “Met Go Short Online eren we niet alleen een groot deel van de filmselectie en curatie van 2020, waar de organisatie een jaar lang aan werkte, maar houden we ook de internationale opstap voor makers naar de belangrijke filmprijzen zoals de Oscars in stand. Daarnaast verstevigen we onze internationale infrastructuur voor distributie van korte films en bieden we het publiek een festivalervaring thuis!” aldus directeur Kirsten Ruber.  

Online awards 

Het platform, dat tot en met 13 mei toegankelijk is, biedt momenteel 155 korte films in de originele samengestelde programma’s. De organisatie is in gesprek met filmmakers en rechthebbenden en sluit niet uit dat het aanbod de komende weken verder uitgebreid wordt. Nu kun je er in ieder geval terecht voor de omvangrijke Europese competitie die maar liefst 45 films telt in 10 afzonderlijke programma’s, 4 programma’s met het beste van Nederlandse bodem en 5 programma’s boordevol talent van filmscholen uit heel Europa. De vakjury’s bestaande uit onder andere producent en voormalig Go Short winnaar Erik Glijnis, regisseur Philbert Aimé Mbabazi en programmeurs van filmfestivals in Locarno en Montreal bepalen wie de felbegeerde Go Short Awards winnen, waaronder de VEVAM Go Short Award t.w.v. 5.000,-. De awardshow vindt plaats op woensdag 29 april om 20:00 en wordt uitgezonden via Facebook en Instagram.  

Experiment en basis voor uitbreiding in de toekomst 

Naast de nieuwste films uit heel Europa zijn ook het sprankelende retrospectief van makersduo Corina Schwingruber Ilić en Nikola Ilić; de zwartkomische programma’s rondom focusland Noorwegen; films rondom het thema natuur en het actuele Current Issues programma online te bekijken. Go Short labelt programma’s geschikt voor jongeren en experimenteert met tiplijsten, online QA sessies en panels. “Het ombouwen van een fysiek filmfestival naar een online event in krap vier weken is een ongelofelijke prestatie van het hele team en de flexibiliteit van de vele betrokken makers”, vervolgt Ruber. Het platform zal de komende tijd verder doorontwikkeld worden.  

How to Go Online? 

Op www.goshort.nl lees je alles over het programma, en koop je door middel van een simpele registratie voor 10,- festivalpas waarmee je de vier weken lang toegang hebt tot het platform. 

Dit vind je misschien ook leuk