Valkhof Festival geeft met eenmalige steunsubsidie extra impuls aan nieuw talent

Ondanks twee coronazomers wisten we met Valkhof Festival de focus te behouden: een festival voor nieuwe muziek, ontdekking en het stimuleren van talent. Die laatste rol kunnen we dankzij een steunsubsidie van het Fonds Podiumkunsten nog flink uitbreiden.

Deze regeling is bedoeld om het festival en het ecosysteem errond zo goed mogelijk in stand te houden. In onze filosofie begint dat bij de artiesten zelf, en die hadden het de afgelopen twee jaren het zwaarst. We hebben er daarom voor gekozen om het geld te besteden aan vitale posities, daar waar de nood het hoogst is en waar extra middelen het grootste verschil kunnen maken. Deze eenmalige impuls moet een effect creëren dat een paar jaar voelbaar blijft.

Concreet zullen we met het extra budget van €140.000 onder meer beurzen aanbieden aan 25 artiesten en op jaarbasis indirect liefst 337 artiesten helpen. Met de beurzen ondersteunen we het soort acts waar Valkhof Festival om bekend staat, namen die ook vaak hun doorbraak mede dankzij een optreden op Valkhof Festival weten te forceren. De directe en indirecte middelen voor makers vormen het leeuwendeel van dit talentontwikkelingsprogramma. Daarnaast is er ook budget voor partners, zoals De Basis, De Perifeer en Extrapool. Zij dragen inhoudelijk bij aan het vernieuwende en experimentele karakter van Valkhof Festival, waarbij vaak relatief onbekende acts een in principe onbeperkt publiek kunnen bereiken. Tot slot wordt via budget voor de 'mogelijkmakers' het traject zichtbaar gemaakt, en wordt het lokale Galloway Recording Studio financieel ondersteund.

Voorbeelden van artiesten aan wie Valkhof Festival een beurs zal toekennen zijn Marina Tadic, BARTH., Foxlane, Koarse, Paracetamol en LUWTEN. 

Valkhof Festival 2022 vindt plaats van 16 t/m 22 juli in het Valkhofpark in Nijmegen en is volledig gratis. De eerste namen werden eerder deze maand bekend gemaakt. Zie valkhoffestival.nl/lineup 

Dit vind je misschien ook leuk...