THIS IS SHORT is in volle gang: Nog 45 dagen, 2 festivals en meer dan 190 nieuwe films te gaan

Sinds 1 april 2021 bieden de vier kortefilmfestivals Go Short (NL), International Short Film Festival Oberhausen (DE), Vienna Shorts (AT) en Short Waves (PL) één gezamenlijke toegang tot hun vier online evenementen en nieuwe gezamenlijke content aan onder de naam THIS IS SHORT. Na 45 dagen is het platform halverwege haar missie om een kwalitatief overzicht te bieden van korte films in Europa, en daarnaast deze films wereldwijd eenvoudig toegankelijk en betaalbaar te maken. THIS IS SHORT heeft inmiddels publiek weten te bereiken in 53 landen verdeeld over 5 continenten. Tot eind juni staat er nog veel moois op het programma: inclusief de prijsuitreiking op 21 juni. 

>I THIS IS... WAAROM JE THIS IS SHORT NIET WIL MISSEN 

TOEGANG TOT MEERDERE FESTIVALS - Het publiek van THIS IS SHORT heeft toegang tot de individuele programma's van de festivals op de respectievelijke data van hun evenementen. Go Short sloot op 25 april een succesvolle online editie af, gevolgd door International Short Film Festival Oberhausen op 10 mei. Het stokje is nu overgedragen aan Vienna Shorts, dat op 27 mei begint. Slechts twee weken later, vanaf 14 juni, kunnen pashouders hun hart ophalen bij Short Waves. 

VIENNA SHORTS zal tijdens de 18e editie meer dan 300 films online presenteren. Hieronder programma's gericht op "The Air We Breathe", portretten van de Oostenrijkse filmmakers Paul Wenninger, Claudia Larcher en Rupert Höller, en genrepareltjes in de late-night-sectie. Het grootste deel van het programma is wereldwijd toegankelijk. In de officiële selectie gaan 90 films uit 34 landen de strijd met elkaar aan. Alle competitieprogramma’s worden één keer live gestreamd op het filmportaal van het festival voor bijna 300 mensen wereldwijd. Daarna zullen de films alleen in Oostenrijk 48 uur op aanvraag beschikbaar zijn. Het festival loopt tot 1 juni. 

FILM OF THE DAY – Dit programma bestaat uit meer dan 90 korte films die in het verleden prijzen hebben gewonnen op de vier festivals van het netwerk. Duik in het vroege werk van beroemde regisseurs en ontdek nieuw talent. Elke film is slechts één dag beschikbaar. Dus hoe langer je wacht om aan te sluiten, hoe meer je mist... 

MAAR: Zelfs als bepaalde programma’s al voorbij zijn, komen enkele films nog speciaal terug voor pashouders! Zo worden de vier programma's van Four Perspectives in de laatste week van juni herhaald, evenals verschillende films en programma's van European Visions en de winnende films van de New Point Of View-competitie. Je kunt het volledige THIS IS SHORT-programma vinden op thisisshort.com.  

>I THIS IS...DE JURY EN AWARDS 

De kern van de gezamenlijke festivalervaring is de online competitie New Point Of View, de allereerste competitie georganiseerd door de vier festivals samen. Er worden 23 films uit 20 landen vertoond, allemaal gezamenlijk geselecteerd door de vier festivals. De vierkoppige jury en het publiek beslissen over drie prijzen: één keer 4.000 euro en twee keer 2.000 euro. De prijsuitreiking vindt online plaats op 21 juni, een passend moment want dit is de dag met de kortste nacht van het jaar. De juryleden voor deze gloednieuwe competitie weerspiegelen een sterke mix van kennis en ervaring op het gebied van korte film, gerepresenteerd door de volgende professionals: 

Mariangela Martínez Restrepo, een Colombiaanse beeldend kunstenaar en filmcurator gevestigd in Argentinië. Ze heeft een masterdiploma in beeldende kunst en is de coördinator van de filmselectie, distributie en programmering aan de Universidad del Cine (AR). Ze werkt ook als programmeur en coördinator voor Talents Buenos Aires. 

Nora Barry is een schrijver en innovator op het gebied van digitale media, gevestigd in de Verenigde Staten. Ze creëerde de eerste site voor webbioscoop, The Bit Screen, in 1998 en heeft verschillende online mediaprojecten ontwikkeld, waaronder een online gamefilm waarin wereldwijd wordt samengewerkt. Haar meest recente is The COVID19 Story Project. 

Matt Carter is een kunstenaar die in Londen woont en werkt als technisch directeur bij LUX, een in het VK gevestigd kunstagentschap zonder winstoogmerk. Matt voltooide een MA in beeldende kunst en een research MSc in kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Edinburgh. Zijn werk omvat een scala aan creatieve producties, van video, geluid en tekst tot ontwerp en performance. Hij leverde hiermee een bijdrage aan nationale en internationale artistieke projecten. 

Yuyan Wang is een filmmaker en multidisciplinaire kunstenaar die in Parijs woont. Ze studeerde af aan Le Fresnoy - National Studio of Contemporary Arts in 2020 en Beaux-Arts in Parijs in 2016. Ze haalt inspiratie uit de eindeloze mediaproductie die wordt aangejaagd door industriële productiviteit. Haar werken balanceren tussen film en installatie, vaak in een meeslepend perspectief met een uiteenvallend abstractieproces. 

>I THIS IS... HOE JE JE AANSLUIT BIJ THIS IS SHORT 
Volledige toegang tot het aanbod van THIS IS SHORT en de 2 komende festivals kan worden verkregen door een van de twee beschikbare passen te kopen. De passen kunnen worden gekocht op thisisshort.com

THIS IS SHORT PAS - Biedt filmliefhebbers over de hele wereld toegang tot honderden korte films, inclusief die van de komende 2 festivals: met elke dag nieuwe films van topklasse, zorgvuldig samengestelde programma's, interviews met filmmakers, inzichten van insiders, en de mogelijkheid om te stemmen op je favoriete films. 
Prijs: 25 euro 

THIS IS SHORT INDUSTRY PAS – Geeft filmprofessionals volledige toegang tot alle korte films die worden aangeboden, inclusief die van de 2 festivals die nog komen. Deze pas biedt daarnaast contactgegevens van elke geselecteerde film, toegang tot de gezamenlijke ‘video library’ van Go Short, International Short Film Festival Oberhausen, Vienna Shorts en Short Waves, evenals professionele inhoud en brancheactiviteiten op de eigen platforms van de respectievelijke filmfestivals tijdens hun onlinefestivaldata. 
Prijs: 30 euro 

>I THIS IS SHORT 

Het online portaal van het European Short Film Network 
Van 1 april tot 30 juni, 2021 
Website: thisisshort.com 
Facebook: @thisisshortcom 
Instagram: @this_is_short 

THIS IS SHORT is ontwikkeld in samenwerking met ThisWayUp, ontworpen door Uniforma en ondersteund door het Creative Europe Programme - MEDIA van de Europese Unie. 

Dit vind je misschien ook leuk