Te zien vanaf 18 september: Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos!

“Rettet den Wald!” riep de Duitse kunstenaar Joseph Beuys in 1971. Met deze oproep trok hij met vijftig studenten ten strijde om een stokje te steken voor het kappen van een deel van het Düsseldorfse Grafenberger-bos. Met zijn boomridders veegde hij de paden schoon en markeerde hij de bedreigde bomen. Beuys was een van de eerste eco-kunstenaars. Nu de problemen echt urgent worden, volgen velen in zijn voetspoor. Rettet den Wald! Save the forest! Red het bos! laat zien hoe hedendaagse kunstenaars zich inzetten voor de bedreigde natuur. Met deze tentoonstelling viert Museum Het Valkhof de 100ste geboortedag van Joseph Beuys.

Elk jaar verdwijnt er een bosgebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Steeds meer kunstenaars pakken de voortrekkersrol op om het tij te keren. Sommigen rouwen om het verlies van de natuur en proberen haar te helen, anderen vereenzelvigen zich ermee, documenteren wat er nog van over is, of ze herscheppen verloren gegane bossen digitaal en leggen daarmee de vinger op de zere plek: je krijgt er de levende natuur niet mee terug. Veel kunstenaars ontpoppen zich tot activist. Ze laten ons zien dat er gehandeld  moet worden. Ze maken werk dat discussie, emotie, of dadendrang opwekt. Dus laat je inspireren, kom in actie, doe iets; elke boom telt.

Curator: Anne Berk

Kunstenaars:

Atelier.nl NL, Fleur van den Berg, NL, Joseph Beuys DE, Elza Bērzina LV, Marinus Boezem NL, Melanie Bonajo NL, Persijn Broersen & Margit Lukács NL, Berlinde De Bruyckere BE, Aron Demetz IT, Helge & Saxana DE, Menno Hiele NL, Eva Jospin FR, Uýra Sodoma BR, Erik Odijk NL, Abel Rodríguez CO, Cecylia Malik PL, Giuseppe Penone IT, Sara Vrugt NL, Chris Watson UK

Headerfoto: Hommes en Saxana, Berlin III, boomportret Rheinhardswald, Margarete, 2019, olie op doek, en plein air, 250 x 360 cm.

Dit vind je misschien ook leuk