Succesvolle eerste editie voor Piano Biënnale

Twee steden, vier dagen en 20 streams die meer dan 2.000 keer bekeken zijn! De eerste editie van de Piano Biënnale vond van 13 t/m 16 mei online plaats vanuit Musis Arnhem en De Vereeniging Nijmegen, zonder live-publiek. Het festival vormde een creatief antwoord op de coronatijd, met een online programma waarin uitgebreid aandacht was voor interactie tussen musici en publiek. De reacties op de concertstreams waren lovend, het publiek liet weten blij te zijn de concerten virtueel bij te kunnen wonen.

Binnen de programmering van de Piano Biënnale is veel ruimte voor verbindingen met andere kunstvormen, deze eerste editie werd die verbinding vooral gelegd met dans. Op donderdag 13 mei ging de spectaculaire productie NEXT! in première, waarin pianisten Daria van den Bercken en Julien Brocal zich omringden door de dansers van Introdans in vier nieuwe choreografieën. Naast Introdans werkten ook Phion, Amsterdam Sinfonietta  en de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek mee aan de concerten die allemaal nog een maand lang zijn terug te kijken via pianobiennale.com. 

Piano Biënnale bracht een nieuwe generatie toptalenten uit binnen- en buitenland samen. Pianisten Julian Brocal, Pavel Kolesnikov, Samson Tsoy, Einav Yarden, Boris Giltburg, Hannes Minnaar, Daria van den Bercken en Tamara Stefanovich speelden bekende en onbekende muziek, gingen nieuwe samenwerkingen aan en gingen na afloop van de concerten via Zoom in gesprek met het publiek en presentator Christiaan Kuyvenhoven, zelf ook pianist. Het publiek maakte graag gebruik van deze kans om hun favoriete pianist te ontmoeten en persoonlijk een vraag te stellen.

Piano Biënnale On Demand

Het voordeel van een online festival: je kunt er altijd even naar terug. De concerten blijven, op de interactieve toegiften na, nog een maand lang beschikbaar voor alle kaartkopers. En een kaartje kopen kan nog steeds, zodat je de Biënnale nog eens (en nog eens) kunt beleven.

Keys to Music Foundation

Piano Biënnale is een initiatief van pianiste Daria van den Bercken en haar Keys to Music Foundation. Deze stichting heeft tot doel de kracht van klassieke en hedendaagse muziek onder breed publiek te promoten. Daarbij staat muzikale kwaliteit en kunstzinnige creatie centraal en is er ruimte voor experiment.

Piano Biënnale wordt georganiseerd in coproductie met concertzalen Musis & Stadstheater Arnhem en Stadsschouwburg en Concertgebouw De Vereeniging Nijmegen en is (mede) mogelijk gemaakt met financiële steun van VSB Fonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds / D.I.X. fonds, Stichting Dioraphte, Société Gavignies, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en Gemeente Nijmegen.

Dit vind je misschien ook leuk