Solfestice 1.5, een exclusief concert in Brebl

Saxofonist Bo van de Graaf bedacht een spannend plan: 13 topmusici uit de regio, in leeftijd variërend van 25 tot 80, spelen een estafetteconcert van minstens anderhalf uur op zaterdag 20 juni in Brebl in Nijmegen. Om 21:44 uur, het zogenaamde “exacte moment” van de zonnewende, is er een speciaal gedicht te horen door zangeres Esther van Maanen. Speciale aandacht is er ook voor saxofoniste Inga Rothammel die 2 dagen daarvoor, zonder publiek, afstudeert aan ArteZ. Een concert vol verrassingen, dat - en dat is niet zo eigen aan jazzconcerten - exact op tijd begint!

Dit concert is geheel coronaproof en exclusief live mee te maken voor 30 bezoekers. Voor iedereen die er niet ter plekke bij kan zijn is er een livestream beschikbaar via de facebookpagina van Brebl. Omdat Brebl net zoals de muzikanten en andere café’s, restaurants en podia nog steeds in zwaar weer verkeren, kan je ook doneren als je via de livestream kijkt.

Vanavond zullen de 13 muzikanten in estafetteduetten het Solstitium Aestivum bespelen én vieren. De opbouw van dit concert is steeds in groepjes van 2 (soms ook 3 of 1). Elk blokje duurt exact 5 minuten waarna er een abrupte wisseling is. Er zijn 18 blokjes, dus elke muzikant speelt 3 keer in wisselende samenstelling. Er zijn enkele bestaande duo’s die uiteraard aan bod komen zoals Penguins Too van Braam en Nielander, Molhoek en van de Graaf (voorheen Hekking). Arts van der Zanden en van Duijnhoven spelen stukken uit hun eigen repertoire.

In de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 juni vindt om 23:43 uur exact de zomerzonnewende plaats boven Brebl. De zomerzonnewende, het solstitium, de zonnestilstand is de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste positie bereikt. Het mystieke moment van de kortste nacht en de langste dag! De zomer begint, de dagen worden weer korter, maar de zwoelte van de zomer zwermt nog 3 maanden om ons heen. 

Zeker in deze tijden waarin we ontregeld zijn is het vieren van vaste momenten waarop we geen invloed misschien wel het moment om verbinding te voelen met de tijden waarin de beweging van de sterren het leven bepaalde. Een eeuwige schijnbare beweging die jaarlijks nog steeds terugkeert op het moment van de zonnewende. 

Wees er snel bij!

Info:

De line-up:

Makki van Engelen - drums
Courbois - drum
Fred van Duijnhoven - drums
Carel van Rijn - bas
Pieter Douma - basgitaar
Michiel Braam - piano
Kees Molhoek - piano
Arjen Reeser - trombone
Inga Rothammel - baritonsax
Frank Nielander - tenorsax
Bo v d Graaf - altsax
Peter Arts van der Zanden - fluit
Esther van Maanen – gedicht

Dit vind je misschien ook leuk