De Achtertuin, dé nieuwe stadsoase van Nijmegen

De komende drie jaar combineert De Achtertuin ieder weekend eten, drinken, kunst en muziek met een groot activiteitenprogramma in het hart van het Nyma-gebied. De poorten van Nijmegen’s nieuwe, industriële stadsoase op het Vasim terrein gaan open vanaf vrijdag 1 mei 2020.

Het tijdelijke project is een ontmoetingsplaats voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Een plek om te borrelen, op te laden, te genieten van het weekend en culturele uitingen als muziek en film. De Achtertuin krijgt een eigen podium dat ruimte biedt voor dj’s en bands, en een springplank wordt voor Nijmeegse muzikanten, concepten en experimentatie. Een plek waar ze de mogelijkheid krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen. Naast een podium, bar en terras komt er ook een kleine keuken met een eigen chef-kok, die borrelgerechten bereid met groene producten uit eigen streek, evenals huisgemaakte pizza’s om te delen.

De nieuwe culturele hotspot krijgt een volstrekt unieke uitstraling binnen de stadsgrenzen van Nijmegen aan de hand van een groot terras, een eigen plantenkas, een podium en een weidse, open indeling. Het project dient als katalysator van het omringende gebied; een voorproefje van de toekomstige ontwikkelingen die Nyma de komende jaren een nieuw gezicht gaan geven.

Duurzaam en inclusief

De Achtertuin richt zich op een duurzame beleidsvoering. Niet alleen door groenten en kruiden te kweken in eigen kas of te experimenteren met bodemreiniging door middel van paddenstoelen en zwammen, maar ook door in te zetten op het scheppen van werkplekken voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. De creatie van een inclusieve plek, waarin mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar kunnen vinden aan de hand van een breed opgezet cultureel programma, geldt als leidraad voor alles dat De Achtertuin doet.

Het openingsweekend van De Achtertuin wordt groots gevierd van 1 t/m 3 mei, met een uitgebreid programma dat de toon zet voor wat bezoekers de komende jaren kunnen verwachten. Meer informatie over de activiteiten en invulling van de opening volgt snel. 

Over De Achtertuin

De Achtertuin is onderdeel van het industriële erfgoed langs de oever van de Waal, dat in samenspraak met lokale ondernemers wordt ontwikkeld tot een inspirerend en aansprekend terrein waar heel Nijmegen kan spelen, creëren en delen. Het project is een initiatief van de culturele smaakmakers Drift en SMKMRKT, en de programmering van De Achtertuin wordt ingevuld in samenwerking met de programmeur van Doornroosje en Merleyn.

Dit vind je misschien ook leuk