Oproep curator Biënnale Gelderland 2022

De volgende editie van de Biënnale Gelderland komt eraan! Museum Het Valkhof en Museum Arnhem nodigen curatoren uit een tentoonstellingsplan te leveren voor de 12e editie van de Biënnale Gelderland. Museum Het Valkhof en Museum Arnhem organiseren de Biënnale afwisselend. In 2022 is Museum Het Valkhof organisator. De tentoonstelling vindt najaar 2022 plaats. Het indienen van een beknopt plan kan tot en met 21 november 2021.

Biënnale Gelderland

Het doel van de Biënnale Gelderland is het zichtbaar maken van de kunstproductie en kunstenaars van Gelderland. Dit wil de organisatie bereiken door in te zetten op een relevant thema, en door opdrachten te verstrekken voor het maken van nieuw werk speciaal voor de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling is er ruimte voor een randprogramma.

Het thema voor de Biënnale Gelderland 2022 is Habitat versus Genius loci. De deelnemers aan de biënnale zijn kunstenaars die betekenis hebben voor Gelderland. Zij zijn woonachtig in de provincie, hebben op een andere manier een Gelderse verbinding, of sluiten in hun werk thematisch aan op onderwerpen die in Gelderland spelen. Voor iedere editie wordt er gezocht naar een mix van ervaren kunstenaars en jonge talenten.

Habitat versus Genius loci

De provincie Gelderland wordt gekenmerkt door een prachtig, afwisselend landschap en een rijke geschiedenis. Doorsneden door rivieren en altijd in de nabijheid van grenzen, is deze regio een in 14.000 jaar ontwikkelde internationale smeltkroes en ontmoetingsplek van verschillende culturen. Beginnend in de verre prehistorie en doorlopend, via de Romeinse overheersing, het laatmiddeleeuwse hertogdom van Gelre, het koloniale verleden en de Tweede Wereldoorlog, tot de complexe en snel veranderende samenleving van nu. Verwoesting en wederopbouw van de menselijke en natuurlijke habitat lopen hand in hand mee met deze historische ontwikkelingen.

Met het thema Habitat versus Genius loci nemen we voor de Biënnale Gelderland editie 2022 een zowel universeel als actueel thema als vertrekpunt. Habitat is onze natuurlijke leefomgeving. Genius loci refereert aan de speciale atmosfeer die dit leven op een plek kan achterlaten. De geschiedenis heeft in Gelderland veel fysieke sporen van vroegere habitats uitgewist. De rijkdom ervan ligt onzichtbaar voor het blote oog verborgen onder pleinen, nieuwbouwwijken en van ligging veranderde rivieren. Er is in Gelderland, kortom, veel genius loci maar weinig tastbare habitat uit het verleden bewaard.

Aanmelden als curator

Museum Het Valkhof en Museum Arnhem nodigen curatoren uit een tentoonstellingsplan te leveren voor de 12e editie van de Biënnale Gelderland. Uit de inzendingen wordt een voorstel gekozen dat verder uitgewerkt mag worden. Het indienen van een beknopt plan kan tot en met 21 november 2021. Bekijk voor meer informatie de volledige vacature.