Nijmeegse film 'Wegen' nu gratis online te zien

De film ‘Wegen’ is een samenwerkingsproject met professor Henk van Houtum van het Nijmegen Centre for Border Research (Radboud Universiteit) en filmmaker Harko Wubs. Geïnspireerd door het onderzoek van Van Houtum, filmde Wubs twee jaar lang allerlei verschillende mensen in één stad (Nijmegen) en maakte een korte film van al deze verschillende levens en werelden van mensen; de choreografie van een stad. Het resultaat werd geselecteerd voor internationale filmfestivals en uitgebracht op DVD maar is nu voor iedereen gratis online te zien op het VOD platform Cinetree.nl.

Gezichten van de stad

In de film worden de verschillende gezichten van een stad (als Nijmegen) getoond en het laat zien hoe de stad er voor ieder mens weer heel anders uit kan zien. Er worden vele totaal verschillende stedelingen gevolgd en er zijn dan ook geen hoofdpersonen. Doordat mensen binnen één stad zich voortbewegen in hun eigen bekende leefwerelden, die ieder sterk van elkaar afwijken, ontstaat er een stadsplattegrond die gebaseerd is op de dynamiek van al deze dagelijkse levenswegen. Van de geluiden die zij gezamenlijk voortbrengen is een muzikaal geheel gecomponeerd. Deze muziek is gemaakt in samenwerking met de componist Clemens Wijers.

Kunst x wetenschap

De film is geïnspireerd door en is een vrije interpretatie van één van de onderzoeken van het Nijmegen Centre for Border Research (Radboud universiteit Nijmegen) 'Verbeelding van de Stad', waarin gezocht wordt naar manieren om de stadsplattegrond te bevrijden van haar vaste slaappatroon en om in plaats daarvan een stadsplattegrond te ontwikkelen die gebaseerd is op de werkelijke levens en bewegingen van de inwoners van die stad. De film 'Wegen' is een voorbeeld van hoe kunst en wetenschap samen kunnen vloeien en dat een wetenschappelijke film méér kan zijn dan louter feitenoverdracht.

Over de film

De film is tot stand gekomen dankzij steun van Stichting Casterenshoeve, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Radboud Universiteit. Het VOD platform Cinetree, waar de film vanaf deze week te zien is, is een online streamingdienst dat zich richt op kwaliteitsfilms en wil films met een maatschappelijke relevantie een duidelijk podium geven. De film is via deze link gratis te bekijken. 

Dit vind je misschien ook leuk