Nieuwe tentoonstelling in Museum Het Valkhof: Space - 29 april t/m 10 juli

Museum Het Valkhof presenteert de tentoonstelling Space. Het is de tweede expositie in de serie Moonshot, een reeks van vijf tentoonstellingen waarin kunst en wetenschap samenkomen. De aanleiding voor de reeks is de eerste foto van een zwart gat uit 2019. De ruimte in en om het zwarte gat is in de tentoonstelling Space het uitgangspunt voor een beeldend onderzoek. Het is een ontdekkingstocht naar het meerdimensionale concept van ruimte.

Ruimte in verschillende dimensies

In samenwerking met hoogleraren, docenten en studenten onderzoeken gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut met hedendaagse beeldende kunst, illustraties in bijzondere boeken uit de bibliotheek van de Radboud Universiteit en met oude instrumenten uit de collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht het meerdimensionale concept van ruimte.

Wat is ‘ruimte’? We staan er eigenlijk niet zo vaak bij stil. Ruimte is zowel vanzelfsprekend als ongrijpbaar. Overal in en om ons heen is ruimte. Soms, bijvoorbeeld als we een ruimte moeten opmeten, ervaren we de begrenzing. Als we de kosmos bestuderen, lijkt de ruimte grenzeloos. In Space reist de bezoeker door verschillende ruimtelijke dimensies.

Om de ruimte tussen sterren, sterrenstelsels en zelfs universums te willen doorgronden, moeten we naast meetkundige begrippen als lengte, breedte en hoogte ook een vierde dimensie - tijd - betrekken. En wat gebeurt er als er nog andere dimensies blijken te bestaan. Het menselijk voorstellingsvermogen reikt slechts tot drie dimensies. Met verbeeldingskracht kunnen we het onzichtbare zichtbaar maken. Space brengt ons naar onpeilbare ruimten. Naar de oneindigheid; naar een intens zwart – of misschien wel stralend wit – alles of niets.

Moonshot reeks

In de reeks Moonshot staat de eerste foto die in 2019 van een zwart gat werd gemaakt centraal. De eerste tentoonstelling Horizon opende in 2021. Net als Horizon en Space bieden ook de toekomstige tentoonstellingen binnen de serie Moonshot – Wave, Time en Black Hole – steeds een andere kijk op  ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Deelnemende kunstenaars aan Space:

Eugène Brands, Adam Colton, Robbie Cornelissen, Berend Hendriks, Marten Hendriks, Sven Hoekstra, Michael Jacklin, Gerd Jansen, Peter Jordaan, Tijs van Kimmenade, Kinke Kooi, Yvonne Kracht, Mirjam Kuitenbrouwer, Guus Leideritz, Heidi Linck, Peter Lowe, Kenneth Martin, François Morellet, Henk van Putten, Marleen Sleeuwits, Mungo Thomson, Joe Tilson en Koos van Tol.

Dit vind je misschien ook leuk...