Mythische Monsters: nieuwe tentoonstelling over fantasievolle creaturen in middeleeuwse handschriften

Afgelopen zondag 24 april opende het Gebroeders Van Lymborch Huis (Burchtstraat 63) een nieuwe tentoonstelling met origineel middeleeuws werk. In de bladen van middeleeuwse boeken schuilt een wereld vol fantasie, waar niet alleen het alledaagse, maar ook het bijzondere zijn plek heeft. Onder de opmerkelijke schepsels die deze handschriften bevolken hebben de monsters een aparte plaats. Het woord ‘monster’ komt van het Latijnse monstrum, wat ‘iets waarvoor men moet oppassen’ betekent. Voor de middeleeuwse mens vormden monsters en fabeldieren dan ook een concrete waarschuwing.

Hoewel men door verhalen van reizigers naar verre streken overtuigd was van het bestaan van monsters en fabeldieren, hadden deze in het dagelijks leven meer een symbolische betekenis. Een draak stond voor het kwaad en de duivel. Een eenhoorn verbeeldde Christus. Soms werden alledaagse dieren, zoals de eenvoudige slak, enorm groot en wild afgebeeld en werden zo monsterlijk. Dergelijke fantasievolle wezens waren een bewijs van de Goddelijke almacht: voor God was niets onmogelijk.

In het Gebroeders Van Lymborch Huis worden een aantal bladen uit middeleeuwse handschriften aangevuld met objecten van later datum tentoongesteld. Ze laat zien hoe mythische monsters en fabeldieren in middeleeuwse boeken opduiken.

De expositie kwam tot stand dankzij bruiklenen uit een privécollectie en van Museum Het Valkhof. Zij is samengesteld in samenwerking met zusterstichting Maelwael van Lymborch Studies en studenten van het Emerson College uit Well (NL) en Boston (USA).

De expositie is tot eind september te zien tijdens openingstijden van dit kleinste museum van Nijmegen. Het Gebroeders van Lymborch Huis (Burchtstraat 63, Nijmegen) is geopend op woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Reserveren kan via e-mail, website of bij de kassa in het huis. Een bezoek met rondleiding kost € 4,-.
Meer informatie: www.gebroedersvanlymborch.nl

Dit vind je misschien ook leuk...