Museum Het Valkhof is weer open!

Museum Het Valkhof is sinds zondag weer open voor het grote publiek. Ze verheugde zich erop bezoekers te ontvangen in een museum dat voluit gaat in alle ruimtes en meer kleur bevat dan ooit. Naast drie nieuwe, frisse tentoonstellingen worden ook twee al staande tentoonstellingen verlengd: Uitzonderlijk uniek en Under Construction. Beide zijn slechts kort te zien geweest in verband met de landelijke richtlijnen. Met de verlenging geeft het museum bezoekers wat langer de tijd om de tentoonstellingen te bewonderen.

Kleurrijk en zintuigenprikkelend

Voor de grote zomertentoonstelling nodigde Museum Het Valkhof beeldend kunstenaar Erik Mattijssen en meubel- en productontwerper Ineke Hans uit een tentoonstelling te maken waarin zij duidelijk zichtbaar op elkaars werk reageren. Het resultaat, Geel als citroen, rood als tomaat, zit vol prachtige combinaties en onverwachte koppelingen, die nu en dan schuren, maar vaker in elkaar op te lijken gaan. Steeds opnieuw zijn kleur, vorm en betekenis vrolijk verbindende elementen. Een bezoek aan Geel als citroen, rood als tomaat is als een zintuigenprikkelend avontuur.

Waan je even als Romein

Vanaf zondag bezoek je in het museum ook de nieuwe Romeinenwerkplaats, een interactieve familietentoonstelling waarin je kennis maakt met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Verderop in het museum vind je Het gezicht van Nijmegen, the making of. De uitkijkpost van kunstenaar Andreas Hetfeld op stadseiland Veur-Lent is een eigentijdse interpretatie op reuzenformaat van het befaamde Romeinse gezichtsmasker, een pronkstuk van Museum Het Valkhof. In the making of expositie word je meegenomen in de totstandkoming van het reusachtige masker.

Uniek talent

Uitzonderlijk uniek, een tentoonstelling ter ere van het 12.5 jarig jubileum van de Nijmeegse Stichting UNIT Academie, is nog t/m 27 juli te bezoeken. De Academie biedt (jong)volwassenen met autisme en/of aanverwante problematiek èn een bijzonder talent voor beeldende kunst of vormgeving een voorbereidende opleiding tot de kunstacademie of andere creatieve plekken. De tentoonstelling laat het diverse werk en unieke talent zien van maar liefst 30 (voormalig) UNIT deelnemers. Van geweldige schilders en knappe fotografen tot bijzondere verhalenvertellers.

Opbouw en afbraak op de trappen

De in Rotterdam wonende en werkende beeldhouwer Anne Wenzel biedt in haar uitdagende keramieken installatie Under Construction het podium aan de klassieke vrouwenbuste en beeldt deze af op een manier die in de geschiedenis veelal is nagelaten. Van een afstand ogen Wenzels vrouwen gesloten, sterk en ‘beeldschoon’ op een klassieke manier. Maar wie ze nader bekijkt ontdekt hun schaduwkant: beschadigd door hebzucht, macht en geweld. Bezoek de installatie Under Construction t/m 10 januari 2020 op de trappen van het museum.

Reserveer online vast je ticket

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de Nederlandse Museumvereniging en entree is daarom enkel mogelijk met een vooraf geboekt online ticket met tijdslot. Binnen zijn de nieuwe maatregelen en routing aangeven met slimme iconen van ontwerper Stang en vrolijk gekleurde vlakken van tape artist Egbert EGD.
Met deze vijf tentoonstellingen plus de kleurrijke bijdrage van Stang en Egbert EGD zijn er meer kunstenaars in het museum vertegenwoordigd dan ooit tevoren.

Meer informatie op tentoonstelling.museumhetvalkhof.nl

Dit vind je misschien ook leuk