Meedoen met wetenschappelijk onderzoek tijdens een bezoek aan het muZIEum

Als museumbezoeker onderdeel uitmaken van wetenschappelijk onderzoek. In het muZIEum in de Nijmeegse binnenstad kan dat sinds gisteren. Even een heel andere ervaring: het Citylab Nijmegen, een samenwerking tussen het Donders Instituut voor Brein, cognitie en gedrag (verbonden aan de Radboud Universiteit) en het muZIEum, het ervaringsmuseum over zien en niet zien. Op 24 maart was de kickoff.

Bezoekers van het muZIEum kunnen ervaren hoe het is als je niets kunt zien in een speciale donkerbeleving. Die beleving maakt indruk, maar daarnaast is er veel kennis en informatie te vinden over leven met een visuele beperking. “Door de samenwerking met het Donders wordt nu een extra verdiepingsslag gemaakt”, zegt Heleen Vermeulen, directeur van het MuZIEum. “Bezoekers leren meer over hoe de hersenen en waarneming werken.” Dat gebeurt via experimenten in zogenoemde kiosken in het MuZIEum. Daarnaast komen er workshops en lezingen over de werking van het brein. Dit gebeurt door onderzoekers van het Donders Instituut.  

Mysteries van het brein

Het Donders Instituut is onderdeel van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. In totaal zijn zo’n 800 wetenschappers uit tal van disciplines aan het instituut verbonden en zij onderzoeken op allerlei niveaus de mysteries en werking van het brein en het daaruit voortkomende gedrag. Visuele waarnemingen maken hier ook deel van uit. Femke Maij, managing director bij het Donders Instituut, ziet de samenwerking met het MuZIEum als een mooie kans om de maatschappij en de wetenschap met elkaar te verbinden. “We laten de maatschappij kennismaken met echt wetenschappelijk onderzoek. En onze wetenschappers komen meer te weten over de werking van ons brein. Zo leren we van elkaar.”


muZIEum

Aandacht maakt blind

Op dit moment zijn er drie onderzoeken in het muZIEum waar je als bezoeker aan mee kunt doen (het is uiteraard niet verplicht). Zo zette neurowetenschapper Marius Peelen het experiment ‘Aandacht maakt blind’ op. “Ook al kun je goed zien, dat wil niet zeggen dat we ook alles zien en waarnemen. In het muZIEum bestuderen we welke objecten mensen wel of niet detecteren. Herken je het een eerder dan het ander? Het is nuttig als we daar meer over weten. Zodat je bijvoorbeeld aandachtsblindheid in onveilige situaties kunt verminderen.” Het voordeel van onderzoek doen in een museum is volgens hem dat je een veel bredere groep mensen van allerlei leeftijden kunt betrekken in het onderzoek. “Dat levert dus ook verschillende data op.” 

Taalontwikkeling

De komende periode zullen meer wetenschappers hun experimenten doen in het muZIEum. Deze zijn gericht op taalontwikkeling en gedrag, maar ook op waarneming en emoties. Het Donders Instituut draagt bij aan allerlei innovaties in onder meer de zorg, bijvoorbeeld als het gaat over blinden weer laten zien. 

 

Dit artikel verscheen eerder op Innovation Origins.

Dit vind je misschien ook interessant...