LUX start driedelig programma rondom 75 jaar vrijheid

Binnenkort zijn er drie fictieve rechtszaken in LUX. Op maandag 18 november trapt LUX de driedelige serie ‘Het Vrijheidstribunaal’ af. Samen met Gemeente Nijmegen en Nijmeegse middelbare scholen organiseert LUX drie theatrale rechtszaken waarin de gemakzuchtige vanzelfsprekendheid van onze vrijheid kritisch wordt bevraagd.

Het vrijheidstribunaal is een driedelig programma, verspreid over een half jaar. In de drie edities worden het collectief geheugen, de media en de technologie aangeklaagd. ‘Rechter’ Huub Smit velt aan het eind van de avond een oordeel: schuldig of niet? 

In een interactief, avondvullend programma vol theater, film, dans, beeldende kunst en zang bepleiten aanklager en gedaagde in een fictieve rechtbank hun zaak voor een jury. Acteur Huub Smit (bekend van o.a. New Kids, Smeris en Undercover) dient als rechter en jongeren van Nijmeegse middelbare scholen vormen de jury.

Vrijheidstribunaal #1: Het Collectief Geheugen i.s.m. Dominicus College

Op maandag 18 november zit het collectieve geheugen op het schuldenbankje. Is ons collectieve geheugen schuldig? Het collectieve geheugen dat vergeet, dat selectief herinnert, dat geen excuses aanbiedt? Eren wij alle strijders genoeg? Prijzen we helden uit het verleden onterecht? Dragen we wel genoeg zorg voor veteranen? Belemmert het collectieve geheugen ons om in vrijheid naar onze geschiedenis te kijken en daarvan te leren?

Leerlingen van het Dominicuscollege uit Nijmegen vormen tijdens de rechtszaken de jury en gaan in beraad. De argumentatie die de jongeren in de les uiteen hebben gezet voor hun aanklacht of verweer, vormen de inspiratie voor twee kunstenaars. Zij vertalen de pleidooien deze avond in theatrale, pakkende en schurende performances. Lotte Jensen (Hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Radboud Universiteit) treedt deze avond op als ooggetuige en probeert met een pleidooi te de onschuld van het collectieve geheugen te bewijzen. ‘Rechter’ Huub Smit doet op grond van de bevindingen van deze avond zijn uitspraak.

De programmareeks Het Vrijheidstribunaal is een samenwerking tussen LUX, Gemeente Nijmegen en middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken. Meer informatie & kaarten: lux-nijmegen.nl/debat

Dit vind je misschien ook leuk