LUX organiseert lezing bij vertoning van Crash

Donderdag 6 augustus verschijnt de controversiële film Crash (1996) opnieuw in filmtheaters. Ter ere van deze re-release presenteert filmcriticus, filmcomponist en dj Kevin Toma zijn nieuwe lezing ‘Geweld, seks en chroom – de koele verleidingen van David Cronenbergs Crash’. 

In Crash ontdekt reclamemaker James Ballard na een bijna fatale botsing hoe opwindend autocrashes kunnen zijn. David Cronenbergs verfilming van de cult-sciencefictionroman van J.G. Ballard werd in veel Amerikaanse filmtheaters geboycot vanwege het controversiële thema (seks en auto-ongelukken). Mede hierdoor bereikte de film al snel een cultstatus. Tijdens het filmfestival van Cannes in 1996 werd Crash bekroond met de Speciale Juryprijs, voor zijn ‘moed, durf en originaliteit’.

Lezing met Kevin Toma

Voorafgaand aan de vertoning op donderdag 6 augustus om 20.00 uur presenteert filmcriticus Kevin Toma zijn lezing ‘Geweld, seks en chroom – de koele verleidingen van David Cronenbergs Crash’. Welke plek heeft Crash in Cronenbergs unieke oeuvre? Hoe maakt Cronenberg je deelgenoot van de surrealistische romance van zijn personages? Naast het bespreken van deze aspecten, brengt Kevin ook de enorme invloed ter sprake die Cronenberg had en heeft op talloze filmmakers na hem. Dit alles aan de hand van filmfragmenten, interviews en archiefmateriaal.

Kaartverkoop

Kaarten zijn vanaf maandag 3 augustus verkrijgbaar via lux-nijmegen.nl.