Juni en juli: tentoostellingen in het Afrika Museum

In juni en juli is er weer voldoende te zien en te beleven bij het Afrika Museum om je wereldbeeld te vergroten. In het Afrika Museum opent Heden van het slavernijverleden, een expositie over de gevolgen van slavernij en kolonialisme vandaag de dag.

Exposities

HEDEN VAN HET SLAVERNIJVERLEDEN - NIEUW

vanaf 17 juni 2021
In deze expositie maak je kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Trans-Atlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van tot slaaf gemaakte en hun nazaten centraal stelt. 

BITTER CHOCOLATE STORIES

verlengd t/m 3 oktober 2021 
Zes kinderen vertellen in Bitter Chocolate Stories hun verhaal. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. Deze tentoonstelling is i.s.m. Tony Chocolonely. 

INSPIREREND AFRIKA

(vaste opstelling) 
Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaags leven.

Activiteiten

Online zijn de Nationale Musea van Wereldculturen open, 24/7, en is er van alles te zien en te doen. Op de websites lees je in wereldverhalen meer over de collecties van de vier musea en duik je met de conservatoren in het depot. 

Podcasts

Luister naar Studio Afrika, met onder meer Floortje Dessing, Willie Wartaal en Abdelkader Benali. Luister naar de podcast Maankracht bij het enorme kunstwerk Project of the Moon in Tropenmuseum. 
podcast What a Genderful World, een samenwerking van het Wereldmuseum en Operator Radio.

YouTube-kanaal

Kom meer te weten over het culinaire erfgoed van Azteken op het YouTube-kanaal van Museum Volkenkunde en kijk op de website van het Tropenmuseum voor heerlijke wereldse recepten. 

Voor de kinderen: doe-het-zelf activiteiten

Voor de kinderen zijn er wereldse doe-het-zelf-activiteiten voor thuis. 
Met elke maand een nieuwe activiteit; maak een wayangpop waarmee je verhalen kan spelen of een cadeaudoosje. Volg de online videoreeks en podcast What a Genderful World, een samenwerking van het Wereldmuseum en Operator Radio. 

Andere online activiteiten

Download verschillende kleurplaten op de websites van de musea.

Foto: Studio38C

Dit vind je misschien ook leuk