Haal de Gebroeders van Lymborch live in huis met een online evenement vanuit de Stevenskerk

Eind december zouden de Gebroeders van Lymborch een middeleeuwse markt in en om de Stevenskerk organiseren. Door de nieuwe lockdown gaat deze markt niet door. De Stevenskerk staat er de komende weken verlaten bij. Stichting Maelwael Van Lymborch verzorgt daarom een noodgedwongen maar daarom ook uniek online programma.

Vanuit een stille sfeervolle Grote Kerk, beter bekend als de Stevenskerk van Nijmegen brengt de stichting Maelwael Van Lymborch twee dagen lang een uitzending live bij de mensen thuis. Op 27 en 28 december kan iedereen vanuit zijn luie stoel mee genieten. Op zondagmiddag 27 december is er een lezingenprogramma vol nieuwe inzichten over deze grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Op maandagavond 28 december kan iedereen kijken naar Van Lymborch Draait Door, een vermakelijke middeleeuwse talkshow met kunst, theater en muziek.

Lezingenprogramma ‘Haal Van Lymborch in Huis’

Wat heeft Black Lives Matter te maken met het werk van de Maelwael-Van Lymborchs? De ontdekking van een nieuw getijdenboek, van de hand van een mysterieuze meester die ook aan het meesterwerk van de Van Lymborchs heeft gewerkt. Hoe de Van Lymborchs ware toonzetters waren voor de Gelderse kunst. Het komt allemaal aan bod tijdens een live programma op zondag 27 december om 14.00 uur. Deze boeiende inzichten en ontdekkingen worden door vier sprekers live gebracht vanuit de Zuiderkapel van de Stevenskerk: Rob Dückers, Jochem van Eijsden, Jacobus Trijsburg en André Stufkens.

Talkshow ‘Van Lymborch Draait Door’

Op maandagavond 28 december is deze middeleeuwse talkshow vol spraakmakende sprekers, middeleeuwse mode, inspirerende kunst, verrassend theater, muziek… en roddel. De miniaturen komen tot leven bij het tonen van middeleeuwse kledij uit de collectie van de stichting. Er is een nieuw lied over de meesterlijke broertjes en een flamboyante hertog door troubadour Yann Lawick. Nijmeegse Marieke verrast met ‘silent disco’ danstheater. Een middeleeuwse plaaggeest met marketingtalent schuift af en toe aan. Nijmegenaar van het jaar, Qader Shafiq, spreekt een column uit. De presentator is René Arendsen, bekend als Ridder van Gelre (Omroep Gelderland). De talkshow wordt om 20.00 uur uitgezonden en duurt ongeveer 1 uur.

Meekijken?

Beide uitzendingen zijn door iedereen gratis te volgen op de Facebook en Youtube kanalen van de Gebroeders van Lymborch, of via www.gebroedersvanlymborch.nl/stream. Later terugkijken kan ook. Een samenvatting van de talkshow wordt op nieuwjaarsdag uitgezonden via regionale zender RN7.

Dit vind je misschien ook leuk