Galerie Marzee bestaat 40 jaar

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Galerie Marzee tonen zij deze zomer twee nieuwe tentoonstellingen, samen getiteld Present.

Voor de eerste tentoonstelling hebben ze hun kunstenaars uitgenodigd om een nieuw werk te maken dat tijdens het jubileumevenementen in de galerie te zien is. Deze gevarieerde collectie van  sieraden en objecten geeft een overzicht van de vele gezichten van hedendaagse sieraden en zilverwerk in 2019. 

In de tentoonstelling zijn ook kleine houten kistjes te zien. Kunstenaars en vrienden van galerie Marzee presenteren daar hun persoonlijke geschenk voor Marie-José van den Hout. De houten kistjes met een sieraad, object, foto, brief, intieme en waardevolle herinnering worden uiteindelijk in de Marzee Collectie opgenomen.

De tweede tentoonstelling toont voor het eerst de collectie van Jur van Lee en Thea van Lee-Ellis. Jur van Lee zou dit jaar 100 zou zijn geworden en ter ere van hem Lee wordt deze tentoonstelling gehouden. Zij schonken samen hun collectie aan de Stichting Marzee Collectie. De tentoonstelling laat de gehele collectie van bijna 400 werken zien en bevat werk van onder andere Onno Boekhoudt, Warwick Freeman, Marion Herbst, Otto Künzli, Emmy van Leersum, Annelies Planteijdt, Lucy Sarneel

De twee jubileumtentoonstellingen lopen nog tot en met 10 augustus 2019.

Over Galerie Marzee

Galerie Marzee is in 1979 opgericht door Marie-José van den Hout in een kleine galerieruimte aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen. In 1995 verhuisde zij naar haar huidige onderkomen aan de rivier de Waal. Het was en is nog steeds 's werelds grootste onafhankelijke galerie voor hedendaagse sieraden ter wereld.

Galerie Marzee vertegenwoordigt zowel gevestigde als opkomende makers wiens werk welbespraakt en poëtisch is. En waarbij technische en intellectuele zorgvuldigheid in evenwicht wordt gebracht met een individuele gevoeligheid. Naast de permanente Marzee Collectie, die in 2004 werd geopend voor het 25-jarig bestaan van de galerie, presenteert Marzee vier tentoonstellingen per jaar, elk met vier of vijf kunstenaars. Daarnaast wordt elke zomer de jaarlijkse Marzee International Graduate Show gehouden, deze toont het allerbeste werk van leerlingen van internationale scholen en academies. Dit jaar is de 33ste tentoonstelling, een bewijs van Marie-José van den Hout's inzet voor de ondersteuning en promotie van jong talent in vernieuwende hedendaagse sieraden, met een ongeëvenaarde omvang en reikwijdte. Sinds 2003 organiseert Marzee in Atelier Ravary op het Belgische platteland een week lang workshops voor winnaars van de Marzee Prijs voor Studenten van de Graduate Show en gevestigde kunstenaars.

Fotograaf: Tycho van Dijk

Dit vind je misschien ook leuk