Extrapool weekend: 25 t/m 27 september

In het laatste weekend van september openen we vrijdag met een nieuwe editie van ‘Iets met Dieren’ met Radina Kordova en Emma Levie. Kunstenaarscollectief Het Harde Potlood presenteert op zaterdag en zondag ‘As The Dust Returns’ en komen in hun installatie en performance de Rotterdamse band Lewsberg tegen. Pavèl van Houten en Caro Verbeek besluiten op zondag met een stofpluizenworkshop en een geurlezing.

Wij houden ons aan de gezondheidsrichtlijnen aangesteld voor presentatie instellingen. Let op: Meld je aan voor je bezoek door een mailtje te sturen naar pr@extrapool.nl.

Vrijdag 25 september - 20.00: Opening doorlopende expositie: Iets Met Dieren
Zaterdag 26 september - 19.00 en 21.45: Performance Het Harde Potlood 'As the dust returns' 
Zondag 27 september - 14.00 - 18.00: Het Harde Potlood i.s.m. Caro Verbeek en workshop 'Stofpluizen' door Pavèl van Houten

Iets Met Dieren #2: = (Evenals)

Mensen zijn primaten, maar het leven in een moderne samenleving doet ons vergeten dat we een genetische code hebben die al miljoenen jaren wordt doorgegeven en die we delen met andere diersoorten. Wat hebben mensen en dieren gemeen en waar zit het onoverkomelijke verschil? We weten dat communicatie mogelijk is tussen soorten, een overdracht van kennis van een ander type interactie, een non-verbale communicatie.

In de programmareeks Iets Met Dieren onderzoeken we deze fenomenen in een performatieve setting. Elke editie wordt de verhouding tussen mens en dier vanuit een ander perspectief bekeken, geïllustreerd aan de hand van een wiskundig symbool. Voor de tweede editie is dit de =.

Editie 2

In de uitwerking gingen wij op zoek naar kunstenaars die dieren als onderwerp in hun werk verwerken en voor wie het dier een net zo belangrijke rol vervuld in het werk als de mens. Het resultaat zal een gevarieerde tentoonstelling zijn met onder andere een nieuw Slim Tarra behang.

Radina Kordova

Radina Kordova is een multidisciplinaire kunstenaar die momenteel woont en werkt in Groningen. Haar inspiratie komt voort uit menselijk gedrag, verhalen vertellen en vervuiling. Ze reflecteert op onderwerpen die verbonden zijn met de klimaatcrisis en psychologie door middel van soundscape installaties, sculpturen en tekst. Radina gelooft dat de wereld letterlijk in brand staat, en focust zich daarom ook op het recyclen en een nieuwe bestemming vinden van materialen, het vertellen van verhalen en bewustmaking van zaken rondom het milieu. Op dagen dat haar gedachten en ideeën wat lichter zijn werkt ze graag samen, organiseert evenementen en experimenteert zij met verschillende media. https://radinakordova.com/

Emma Levie

Emma Levie is een echte creatieve sprinkhaan. Ze is dol op fotografie, interieurontwerp, zingen, dansen en acteren. Ze heeft korte verhalen geschreven, installaties gemaakt en ondergoed ontworpen. Een medium waar ze vooral niet zonder kan is tekenen. Hoe een leeg vel getransformeerd kan worden tot een werk waar een verhaal in zit dat je in verwondering brengt vind ze erg spannend. Haar werk begint niet met een kunstenaarsverklaring of concept maar ontstaat terwijl ze werkt. Dit resulteert in een zelfportret dat met haar meebeweegt. Door haar werk te volgen leer je over haar interesses in ledematen, patronen, dieren, planten, gelijke rechten en menselijke relaties. https://emmalevie.com/

Concert Lewsberg

In this house we make mistakes
In this house we never give up

Deze regels uit het slotnummer van hun nieuwe album zouden het motto van Lewsberg kunnen zijn. Niet als peptalk, maar als eerbetoon aan de schoonheid en troost van het eindeloos ploeteren. Deze Rotterdamse band klinkt als een herrezen Velvet Underground, met scherpe gitaren, een onderkoelde indiesound, parlandozang met Rotterdamse tongval en een hang naar repetitie. Hun nieuwe self-released album In This House, verscheen aan het begin van de lockdown op 27 maart. Lewsberg treedt zaterdagavond 26 september op te midden van ‘As the dust returns’.

Het Harde Potlood – As the dust returns

Sinds 2006 werken kunstenaars Richtje Reinsma, Roosmarijn Schoonewelle en Heleen Wiemer onder de naam Het Harde Potlood onregelmatig samen aan een experimenteel oeuvre dat o.a. (muur)tekeningen, installaties en performances omvat. Hun werk was onder meer te zien in De Oude Kerk in Amsterdam en Museum Jan Cunen in Oss.

Is de wereld binnenshuis een toevluchtsoord of een gevangenis? In de performance en installatie ‘As the dust returns’ ontfermt Het Harde Potlood zich over het huishouden. Welke rituelen gaan er schuil in de dagelijkse strijd tegen vuil en chaos, in de zucht naar orde en zuiverheid? Wat voor micro- en macrokrachten bewegen er in het privéterritorium? Te midden van afwas, doekjes en allesreinigers maakte Het Harde Potlood tekeningen en collages op papier en stof, ruimtelijke objecten en kostuums.

Het collectief brengt samen met muzikant Ruud van der Pluijm op theremin een performance, waarin stofwolken, spray en aangekoekte resten samenkomen in een troebel schoonmaakballet.

Let op! Tickets voor het Concert Lewsberg + Performance Harde Potlood zijn alleen online te verkrijgen via ticketlink.

Het Harde Potlood i.s.m Caro Verbeek en Pavèl van Houten

14.00-18.00 installatie 'As the dust returns'
van Het Harde Potlood
14.30 Geurlezing Caro Verbeek
15.30 Lezing en workshop Pavèl van Houten

Geurlezing ‘Miasma’s en geraniums: Hoe huiselijke geuren ons gedrag bepalen’ door geurhistorica Caro Verbeek

In de geschiedenis van geur worden vooral stedelijke geuren of parfums besproken en dan ook nog vanuit een mannelijk perspectief. Voor de huiselijke geuren is gelukkig steeds meer ruimte. Met name vrouwen zijn al eeuwenlang de meesters van de luchten in het huishouden. Zij zorgden er in de achttiende eeuw bijvoorbeeld voor dat miasma’s (ziekmakende luchten) werden bedwongen met allerlei welriekende stoffen. Veel van deze historische geurstoffen vinden we nu nog in onze keukenkastjes.

Interactieve ode aan stof ‘Stofpluizen’ door kunstenaar Pavèl van Houten

Stof is alom vertegenwoordigd in ons leven – alles ontstaat uit stof en zal weer stof worden. Toch lijkt stof vandaag de dag te worden gezien als een nietszeggend bijproduct dat enkel wordt opgeveegd en bij het vuilnis gedeponeerd. Tijdens deze interactieve ode ontdek je de kracht en schoonheid van stof en maak je een broche van stof waarvoor je zelf het materiaal verzamelt.

Dit vind je misschien ook leuk