Expo Bart presenteert de multimediale installatie: 'Niemand in het bijzonder' van theaterduo DeJong&DeWitte

Vanaf 16 april is de multimediale installatie Niemand in het bijzonder van beeld- en theatermakers DeJong&DeWitte te bezoeken bij Expo Bart. Niemand in het bijzonder is een museale bewerking op de eerdere installatie Ik Was Hier. De makers nemen het publiek met filmbeelden, ensceneringen en geleid door een voice-over mee door het huis van een overleden buurtgenoot. DeJong&DeWitte brengen met deze installatie een ode aan de ongeziene mens. Reserveren kan via www.expobart.nl

Op ontdekkingstocht in het huis van een onbekende. Wat voor leven zou hij hebben geleid? Wat vertellen zijn spullen over hem? Na het overlijden van een buurman zonder nabestaanden realiseerden DeJong&DeWitte zich hoe weinig ze – op een paar aannames na – van hem wisten. ‘Zijn leven en dood waren niemand opgevallen. Een pijnlijk besef, maar ook herkenbaar voor velen. Iedereen kan zich de vraag stellen: in hoeverre kennen wij elkaar?’ 

Achter iedere voordeur speelt zich een ander leven af. Niemand in het bijzonder laat je in dat andere leven stappen. Op zoek naar de ander reconstrueer je een leven aan de hand van spullen. Een stoel, een verzameling stenen, een bril met een vingerafdruk. De omgang met andermans eigendommen roept gemengde gevoelens op. Want mogen we eigenlijk wel een onbekende slaapkamer betreden, kastdeuren openen en in lades snuffelen? Of is het juist een laatste eerbetoon, dat maakt dat iemand gezien wordt via zijn bezittingen?



Niemand in het bijzonder maakt ons bewust van de onbekende ander. Van de buurman, van wie we slechts gescheiden zijn door een muur. Van de bezoeker na jou, voor wie je een boodschap achterlaat. Of van het onbekende in jezelf, dat meestal ongezien blijft.. 

DATA & RESERVEREN

Niemand in het bijzonder is van 16 april t/m 23 mei, van vrijdag tot en met zondag te zien bij Expo Bart. Reserveren voor deze installatie is verplicht en kan via www.expobart.nl. Je mag met maximaal 4 personen per tijdslot komen. Ook kinderen zijn welkom. De installatie is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Duur: +/- 40 minuten.

Fotografie: Expo Bart

Dit vind je misschien ook leuk