Een muurschildering, een special en foto’s verbeelden het Nijmeegs verleden

Drie projecten die de geschiedenis van Nijmegen laten zien krijgen een bijdrage van de gemeente. Het gaat om een muurschildering over het Romeinse verleden, een bewaarspecial ‘De Fabrieken’ in het wijkblad Hart van Nijmegen en een fotoproject Ode aan Lent. De drie initiatieven krijgen per project maximaal 3000 euro uit het budget Verleden Verbeeld van de gemeente.

De subsidieregeling Verleden Verbeeld voor particuliere initiatieven is bestemd voor initiatieven die het verleden van Nijmegen als onderwerp hebben. Er zijn 17 initiatieven ingediend. Een jury onder leiding van Dolly Verhoeven koos de drie projecten die als het beste uit de bus kwamen.

Muurschildering

De muurschildering over het Romeinse Verleden van Nijmegen is een onderdeel van een veel groter project, de Waalpaintings van de Radboud Universiteit. De muurschildering maakt het verre Romeinse verleden voor iedereen toegankelijk en door de koppeling met de canon van Nijmegen en een educatief programma is het een bijzonder project.

Bewaarspecial industriële verleden

De Fabrieken bewaarspecial is een vervolg op de bewaarspecial over de Tweede Wereldoorlog in Hart van Nijmegen. Het belicht een interessant en belangrijk aspect van het Nijmeegse verleden. Er is niet veel van het industriële verleden van Nijmegen terug te vinden. De special wordt in elk geval gratis verspreid onder de inwoners van midden-Nijmegen, maar ook andere geïnteresseerden krijgen de mogelijkheid om de special te ontvangen.

Ode aan Lent

Het fotoproject ‘Ode aan Lent’ gaat over de identiteit en metamorfose van dorp tot stadsdeel van Nijmegen. Door middel van een route langs foto's, die te zien zullen zijn achter de ramen van inwoners en ondernemers, ontmoetten en ontdekken oude en nieuwe Lentenaren elkaar en wordt de sociale cohesie gestimuleerd. Een idee dat kan rekenen op betrokkenheid vanuit de wijk (donateurs) en waarbij de aanvrager de bewoners en de scholen betrekt. Na 20 jaar Waalsprong is het tijd voor zo’n project.

Dit vind je misschien ook leuk