Duopresentatie van De constructie van de wereld en Diep van buiten

Tijdens de Maand van de Filosofie zijn filosoof Simon Gusman en metafysicus Arjen Kleinherenbrink, beiden verbonden aan de Radboud Universiteit, te gast bij Dekker v.d. Vegt. Onder leiding van gespreksleider Ype de Boer gaan Arjen en Simon met elkaar in gesprek over hun recent verschenen boeken Diep van buiten (Gusman) en De constructie van de wereld (Kleinherenbrink). Zij bespreken waarom Latour en Sartre interessante denkers zijn. 

Diep van buiten is de eerste volledige Nederlandstalige studie naar het filosofische oeuvre van Jean Paul Sartre. Simon Gusman duikt in de kern van Sartres filosofie. Wat is de rol van de mens in Sartres wereldbeeld? Wat kunnen we vandaag de dag met zijn subjectieve benadering? Wat leert zijn denken ons over wie we zijn? Gusman gaat niet zozeer in op Sartres leven en de sociaal-politieke omstandigheden van zijn tijd, maar stelt diens filosofie centraal.

De constructie van de wereld is het eerste Nederlandstalige boek over Latour, een belangrijk denker over klimaat, politiek en wetenschap. Latour is wereldwijd een van de meest geciteerde auteurs in de sociale wetenschappen, maar hij staat ook in toenemende mate op de radar van kunstenaars en beleidsmakers. In al deze domeinen doet zijn denken de gemoederen hoog oplopen. Zijn critici noemen hem zowel een gevaarlijke postmodernist als een bloedeloze technocraat. Zijn bewonderaars zien zijn werk juist als een instrument om de wereld met een realistische en inclusieve blik tegemoet te treden.

Simon Gusman (1990) is als filosoof verbonden aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoeksgebieden zijn fenomenologie, existentialisme en popcultuur. Hij promoveerde op een proefschrift over ideeën rond subjectiviteit en identiteit in het werk van Jean-Paul Sartre. Samen met Arjen Kleinherenbrink schreef hij Avonturen bestaan niet (2018).

Arjen Kleinherenbrink (1984) is metafysicus en filosofisch antropoloog aan de Radboud Universiteit, waar hij ook het programma Philosophy, Politics and Society coördineert. Zijn eerdere Nederlandstalige boeken zijn Alles is een machine (2017) en Avonturen bestaan niet (2018).

Het gesprek vindt plaats op donderdag 14 april, aanvang 19.00 uur. De toegang is gratis, graag aanmelden via info@dekkervdvegt.nl of 024-3020130.  Locatie: Dekker v.d. Vegt boekverkopers, Marikenstraat 29 in Nijmegen.
 

Dit vind je misschien ook leuk...