Doornroosje toont veerkracht in verloren jaar

In maart 2020 zette de COVID-19 pandemie de live sector volledig op zijn kop. Ook Doornroosje moest de deuren sluiten. Concerten op 1,5 meter werden de norm en streaming bood een online alternatief om artiest en bezoeker bij elkaar te brengen. Elke vergelijking met eerdere jaarcijfers gaat mank, en voor het eerst in jaren ziet Doornroosje de bezoekersaantallen dalen. Het totaal aantal live evenementen kwam uit op 228 (-57%) met een totaal aantal bezoekers van 55.827 in 2020 (-84%). Toch laat Doornroosje zien waar het voor staat: ook in tijden van Corona doet het er alles aan om zo veel mogelijk mensen blij te maken met live popmuziek.

2020 in cijfers: Doornroosje, Merleyn en Openluchttheater de Goffert

Het aantal bezoekers in Doornroosje aan het Stationsplein daalde met 76% tot 37.702 op een totaal van 128 shows (-48%). Merleyn bleef sinds 12 maart volledig gesloten en trok met 29 (-83%) activiteiten 4.919 (-82%) bezoekers. Daar tegenover staat dat het aantal activiteiten in het Openluchttheater steeg van 23 in 2019 naar 55 in 2020. Het theater was een welkom alternatief voor activiteiten op afstand. Het totale bezoek daalde door de bezoekersbeperkingen natuurlijk ook hier fors met 75% naar 5.229 in 2020 (32.326 in 2019).

Loyale bezoekers en shows voor beperkt publiek

Popliefhebbers blijken zeer loyaal aan de muziek. Voor de vele shows die werden verplaatst bewaarde maar liefst 90% van de kaarthouders hun tickets, en kijken hiermee uit naar betere tijden. Zodra de culturele podia hun deuren weer voor een klein publiek mochten openen liet Doornroosje haar veerkracht zien. Er werden shows op 1,5 meter georganiseerd en het eerste seated dance event, Social D(ist)ancing haalde de internationale pers. Mensen blij maken met livemuziek zit bij Doornroosje in het DNA en als het veilig kan gaan we ervoor, besloot de organisatie al snel. Het hoogtepunt van de zomer was Nest in het Park, een aangepaste editie van Het Nest festival, met 5.025 bezoekers die weer even van een festivalsfeer konden genieten.

Live streaming

Het streamen van optredens, zowel met als zonder publiek is een ontwikkeling die door Doornroosje werd omarmd. Via de diverse videokanalen (Facebook, Vimeo, Youtube) werden 127.815 luisterende kijkers bereikt (peildatum 31-12-2020; > 60 sec). Streaming was bij gebrek aan live shows een kans om in contact te blijven met bezoekers, artiesten een podium te bieden en de organisatie draaiende te houden. In september lanceerde Doornroosje in samenwerking met De Basis het internet radiostation Open Source Radio dat zich focust op elektronische muziek en hiphop. Via dit kanaal zijn in totaal 163 shows met 148 artiesten uitgezonden, goed voor ruim 230 uur live-radio.

Highlights programma 2020

Concerten: Weval, Nick Cave, Abbath, Decapitated, Klangstof, Molchat Doma, Otoboke Beaver, The Homesick, Tyler Childers, Floor Jansen, Damien Jurado, Linde Schöne, Jungle By Night, Altin Gun, Navarone, Yin Yin, Frank Boeijen, De Niemanders.

Dance: 25 jaar Planet Rose, (o.a. Jeff Mills, Jenson Interceptor), Rey Colino, Paul Woolford, Barker, Social D(ist)ancing

Stream: Sonic Whip (o.a. Monomyth, Temple Fang), Power to the Pipo, Turia, Schuum streams, Open Source Radio (o.a. Carista, Animistic Beliefs, Wantigga)

Dit vind je misschien ook leuk