De ontdekking van Herwen-Hemeling: vanaf vandaag te zien in Museum Het Valkhof

Groot nieuws! In Gelderland is een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Archeologen van RAAP deden de opzienbarende vondst in Herwen-Hemeling. In Herwen-Hemeling hebben de Romeinse soldaten vanaf de 1e eeuw tot de 4e eeuw daar tot hun goden gebeden. De plek was bijzonder: bij de splitsing van de Rijn en de Waal lag al een verhoging in het landschap, die kunstmatig nog iets hoger is gemaakt. Bovenop dit heuveltje hebben meerdere tempels gestaan. Er zijn resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. Dit is voor Nederland, maar ook internationaal, zeer uitzonderlijk.

Tot en met 30 september laat het museum de topstukken van de vindplaats zien in de tentoonstelling De ontdekking van Herwen-Hemeling. Een Romeins heiligdom. 

Wil je meer weten over de stukken? Conservator archeologie Marenne Zandstra vertelt er zaterdag tijdens de Zomertoer van het Verhaal van Gelderland meer over. 

Meer info De ontdekking van Herwen-Hemeling

Dit vind je misschien ook leuk...