Crowdfunding voor Contactloze Buitenconcerten

De Nijmeegse organisatie Club Goud heeft vandaag een crowdfundingcampagne gelanceerd om tientallen Contactloze Buitenconcerten te organiseren voor ouderen in Brabant en Gelderland. Tijdens zo’n buitenconcert geven artiesten een optreden in de tuin of op de parkeerplaats van een woonzorglocatie. Met dit initiatief zorgen ze voor een muzikale opsteker voor ouderen die door de corona-maatregelen geen bezoek mogen ontvangen en vaak helemaal geïsoleerd zijn.

De afgelopen weken organiseerde Club Goud, een organisatie die jonge vrijwilligers betrekt bij de ouderenzorg, al ruim twintig Contactloze Buitenconcerten voor ouderen in onder andere Boxmeer, Nijmegen, Breda en Den Bosch. Sindsdien blijven de verzoeken binnenstromen: overal willen zorginstellingen met zo’n muzikale opsteker hun inwoners verrassen.

Inmiddels zijn er 90 aanvragen vanuit heel het land binnengekomen. Om voor de eerste 62 locaties in de regio’s Brabant en Gelderland een buitenconcert te kunnen organiseren is een bedrag nodig van 12.400 euro. Met een crowdfundingcampagne op het platform Voor de Ouderen hoopt Club Goud dat bedrag de komende dagen bij elkaar te krijgen.

Hart onder de riem

“We proberen de concerten zo low-budget mogelijk te houden”, vertelt initiatiefnemer Moniek van Daal van Club Goud. “We bieden de concerten gratis aan, maar maken wel kosten: per editie zo'n 200 euro. Daarvan zorgen we onder andere ervoor dat het geluid voor iedereen goed hoorbaar is, dat de locatie mooi is aangekleed en dat de organisatie een mooie flyer heeft om het concert mee aan te kondigen. Gelukkig verdubbelt Voor de Ouderen het gedoneerde bedrag, dus hoeven we per speellocatie maar 100 euro aan donaties te krijgen. Met het geld dat we ophalen kunnen we honderden ouderen een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd.” 

Sinds kort mogen er op veel plaatsen namelijk helemaal geen bezoekers meer op woonzorglocaties voor ouderen komen en zijn veel activiteiten afgelast. Iedereen moet zoveel mogelijk op zijn eigen afdeling blijven. “Daarom is het juist nu extra leuk en belangrijk om mensen te verrassen met een mooi optreden dat ze van achter het raam of vanaf het balkon kunnen bekijken”, aldus Moniek. “We kleden de locatie mooi aan en zorgen dat het optreden voor iedereen goed hoorbaar en zichtbaar is. De afleiding die de muziek geeft is goud waard voor de ouderen, en stiekem ook voor al het lieve personeel.”

Swingen op klassiekers

De 62 woonzorglocaties waar nu geld voor wordt ingezameld liggen verspreid over Gelderland en Brabant. Locaties in onder andere Eindhoven, Ede, Nijmegen, Arnhem, Breda en Den Bosch staan te popelen om hun bewoners op deze manier een lichtpuntje te bezorgen. Bij de concerten wordt er vanaf de balkons steevast flink meegezwaaid met een klassieker als ‘Que Sera Sera’ en zijn er kleine rolstoeldansjes op ‘Heb je even voor mij’. En natuurlijk gaan de handjes ook omhoog bij ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.

Moniek: “Uiteraard wordt enorm goed gelet op alle veiligheidsvoorschriften en zorgen we dat alles helemaal veilig en coronaproof kan gebeuren. Zo houden we voldoende afstand tussen vrijwilligers en artiesten, vragen we zorgmedewerkers binnen te blijven en verloopt al het contact telefonisch. Daarnaast vragen we zowel artiesten als vrijwilligers thuis te blijven als zij klachten hebben, hoe mild ook.”

Donaties en muzikanten gezocht

Wil je een bijdrage doen om de Contactloze Buitenconcerten mogelijk te maken? Voor elke regio is er een aparte crowdfundingcampagne te vinden via clubgoud.com/doneer. Ook is Club Goud nog op zoek naar meer artiesten die willen optreden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via dit formulier.

Dit vind je misschien ook leuk