Biënnale Gelderland 2019: Seelenwanderung

Vanaf 10 oktober start in Arnhem en Nijmegen de Biënnale Gelderland 2019. Met Seelenwanderung zoekt zij de grens tussen mens en natuur op, en de betekenis hiervan in de Gelderse kunst. De Biënnale Gelderland is hét podium voor hedendaagse beeldende kunst in en vanuit Gelderland. Voor het eerst organiseren Museum Het Valkhof en Museum Arnhem de Biënnale samen, Productiehuis Plaatsmaken is als curator geselecteerd.

Seelenwanderung

In deze bijzondere editie van de Biënnale Gelderland staat de complexe relatie tussen mens en natuur centraal. De nietige mens die wil heersen over de altijd woekerende natuur door in te perken, te snoeien, omheinen en dwingen, ziet zichzelf gesteld voor klimaatproblemen, natuurrampen die hij niet langer in de hand heeft. Het laat de kunstenaar, die de natuur al eeuwenlang inzet als metafoor, als spiegel voor de ziel en voor de mens als soort, niet ongemoeid.

Arnhem en Nijmegen

De Biënnale Gelderland 2019 vindt plaats in het najaar en bestaat dit keer uit twee hoofdtentoonstellingen. In de binnenstad van Arnhem wordt van 10 oktober t/m 24 november 2019 werk in de openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat door de geselecteerde kunstenaars speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt. In Museum Het Valkhof is van 10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 werk van dezelfde kunstenaars te zien dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem. De beide onderdelen van Biënnale Gelderland zijn in combinatie en afzonderlijk van elkaar te bezoeken.

Geselecteerde kunstenaars Biënnale Gelderland 2019

Zestien kunstenaars leveren hun werk aan voor zowel Arnhem als Nijmegen. Curator Inge Pollet selecteerde namens Plaatsmaken de volgende kunstenaars: Frank Bruggeman, Mirka Farabegoli, Gijs Frieling, Roos van Haaften, Seet van Hout, Karlijn Janssen, Aldwin Lehr, Thijs Linssen, Erik Mattijssen, Erik Odijk, Maria Roosen, Rob Sweere, Gerda ten Thije, Isolde Venrooy, Gijs Verhoofstad en Rob Voerman. 

Satellietprogrammering 

Buiten de hoofdtentoonstellingen in Arnhem en Nijmegen ontwikkelen Studio Omstand (Arnhem) en Expoplu (Nijmegen) een autonome tentoonstelling, gerelateerd aan het thema. Ook worden diverse activiteiten rondom het programma georganiseerd. Kijk voor het volledige programma op www.biennalegelderland.nl 

Dit vind je misschien ook leuk