April: dit zijn de 3 biebtips van Gabriëlle

Iedere maand zet een medewerker van de Bibliotheek Gelderland Zuid drie toffe biebtips in the spotlight. Tips voor activiteiten én bijpassende leestips, om inspiratie op te doen, andere mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen.

Deze maand geeft Gabriëlle Kissels drie tips voor de maand april. Gabriëlle is programmamaker van de Bibliotheek Gelderland Zuid in de gemeente Overbetuwe. Ze organiseert activiteiten voor kinderen en volwassenen in de vestigingen in Elst, Zetten, Heteren en Herveld-Andelst. Ook coördineert ze de Maand van de Duurzaamheid die gedurende de maand april plaatsvindt in diverse vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

1. Maand van de Duurzaamheid: diverse activiteiten

Smeltende ijskappen, het stijgen van de zeespiegel, uitstervende dierenrassen, luchtverontreiniging.. we kennen allemaal de gevolgen van de manier waarop de mensheid met onze planeet omgaat. Hoe kunnen we zelf ons steentje bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering? En hoe is het gesteld met de natuur en de dieren om ons heen? In de bibliotheek kom je dit gedurende de maand april allemaal te weten. 

Boekentip!

Duurzaam tuinieren - Anne Wieggers

Adviezen en tips om tot een duurzame tuin, binnenplaats of balkon te komen die de biodiversiteit ten goede komt, stikstof opneemt, wateroverlast voorkomt en een lust is voor het oog. Een fijn boek voor de beginnende tuinier, maar ook met tips voor gevorderden.

2. Live opnames podcast ‘Ik ken iemand die’

Op dinsdag 12 april van 20 tot 22 uur wordt de populaire podcast ‘Ik ken iemand die’ live opgenomen in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen. Journalisten en schrijvers Nynke de Jong, Hanneke Hendrix, Alex van der Hulst en Anne Janssen laten hun licht schijnen over allerlei opvoedkwesties. En dat met een flinke dosis humor en relativeringsvermogen.

Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: dinsdag 12 april
Kosten: € 7,50 voor bibliotheekleden en studenten, en € 10,- voor overige bezoekers. Je koopt ze bij de balie in de bibliotheek of via www.obgz.nl/agenda.

Boekentip!

Het Grote Vakantie Doeboek voor uitgebluste ouders – Nynke de Jong, Hanneke Hendrix, Alex van der Hulst en Anne Janssens

Gezinsvakanties zijn tegelijkertijd fantastisch en vermoeiend. Het is heerlijk om een tijd je sleur van je eigen bestaan te ontvluchten, maar op vakantie krijg je er andere sleur voor terug. Daarom schreven de bedenkers van de succesvolle podcast Ik Ken Iemand Die een Vakantie Doeboek voor ouders. Met anekdotes, tips, recepten, puzzels en ansichtkaarten waarop je zelf niks hoeft in te vullen. Een boek dat je laat lachen om andermans vakantieleed, dat je vertelt welke makkelijke camping-maaltijd je moet maken en je leert hoe je het op de achterbank gezellig houdt. Met puzzels waardoor je nooit meer je ehbo-doos vergeet en een uitleg hoe je de perfecte camping boekt. Maar bovenal doet dit boek je inzien dat al die andere gezinnen op vakantie met exact dezelfde sores te maken krijgen. Het boek verschijnt op 31 mei 2022.

3. Theatergroep Piepschuim – Een ode aan de eerste liefde

Tijdens de 87e Boekenweek brengt theatergroep Piepschuim in Bibliotheek De Mariënburg (9 april), Bibliotheek Elst (14 april) en Bibliotheek Beuningen (15 april) een ode aan De Eerste Liefde. De mannen van Piepschuim bezingen deze liefde: de liefde die je van je sokken blaast, die je totaal onverwachts overkomt en die je volkomen overmant. Met prachtige muziek, want hoe kun je de eerste liefde beter vieren dan met muziek? Piepschuim bestaat uit taalfilosoof en componist Cor Burger (teksten, zang, gitaren) en multi-instrumentalist en acteur Robbert Koekoek (blaasinstrumenten, bas en percussie). Ze maken shows vol humor, muziek en actualiteit en zijn graag geziene gasten in de Nederlandse theaters en op festivals als Oerol en de Zwarte Cross. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Biblionef Nederland, een organisatie die zich inzet voor leesplezier voor kinderen wereldwijd.

Waar: Bibliotheek De Mariënburg
Wanneer: zaterdag 9 april
Kosten: Tickets kosten € 4,- voor bibliotheekleden en studenten, en € 5,- voor overige bezoekers en zijn verkrijgbaar via www.obgz.nl/agenda.

Boekentip!

Het warmtefort – Marieke Lucas Rijneveld (Boekenweekessay 2022)

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen. De dierbaarste herinneringen aan het veilige 'warmtefort' gaan uit naar zijn 'eerste liefde', juf Christa uit groep 1. De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek, ze roepen een beeld op van een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen. In Het warmtefort neemt Marieke Lucas Rijneveld de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd.

Dit vind je misschien ook leuk...