Parkinson-expert Bas Bloem, hoogleraar Neurologie bij het Radboudumc, krijgt Stevinpremie

» Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Bas Bloem krijgt de onderscheiding van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de maatschappelijke impact van zijn werk. Hij is wereldwijd de nummer één expert op het gebied van Parkinson. Hij zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de ziekte te vertragen en te voorkomen. Zo ontwikkelde hij ParkinsonNet, een zorgmodel waarin verschillende zorgverleners samen de beste parkinsonzorg leveren. Dit model is inmiddels in verschillende landen toegepast. 

Out-of-the-boxdenker

Bloem heeft veel oog voor sport, gezonde leefstijl, gezonde leefomgeving maar ook voor zaken als cultuur en creativiteit. De commissie die de Stevinpremies uitreikt noemt Bloem een out-of-the-boxdenker met een indrukwekkend internationaal netwerk. Hij is vereerd met de onderscheiding, die hij vooral ziet als een teamprijs voor zijn Nijmeegse collega’s. “We willen de premie inzetten voor ‘high-risk, high-reward’ onderzoek, waarbij we ons voor het eerst gaan richten op preventie van Parkinson.” 

Impact van kunst en cultuur

Bloem is fervent voorstander van gepersonaliseerde zorg. Wat voor de ene patiënt werkt, werkt voor de ander misschien niet. Als voorbeeld noemt hij het luisteren naar muziek. “Sommige patiënten lopen op een bepaald muziektempo beter dan zonder muziek. Een ander kan juist beter bewegen bij klassieke muziek. ‘Dansen op recept’ voor Parkinsonpatiënten helpt hen om een betere kwaliteit van leven te behouden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”
Kunst, cultuur, creativiteit hebben impact op de gezondheid van mensen. Het kan volgens Bloem helpen om Parkinsonklachten te verminderen en wie weet zelfs te voorkomen. Daarom zullen hij en zijn team hier verder onderzoek naar gaan doen, met de middelen van de Stevinpremie. 

Dit artikel verscheen eerder op Innovation Origins.

Dit vind je misschien ook interessant...