Nauwkeuriger opereren met de Anatomy Projector ontwikkeld door Radboudumc

 » Werk & ondernemen » Nijmegen innoveert

Als je op de huid van een patiënt relevante informatie zoals bloedvaten projecteert tijdens een operatie, kun je veel nauwkeuriger opereren. Het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelde de Anatomy Projector gebaseerd op augmented reality. 

De vertaling van medische informatie van een beeldscherm naar de patiënt is lastig wanneer een plastisch chirurg op microscopische schaal moet werken. Dat moet toch anders kunnen, dacht dr. Stefan Hummelink. Hij deed als student Technische Geneeskunde zijn afstudeeronderzoek bij het Radboudumc op de afdeling Plastische chirurgie. Dat was in 2012, toen augmented reality nog in de kinderschoenen stond. Het prototype van de Anatomy Projector bouwde Hummelink in zijn schuur. 

Borstreconstructie

“Het principe van projected augmented reality was destijds vernieuwend en hebben we kunnen patenteren”, vertelt Hummelink. Sindsdien is het apparaat verder doorontwikkeld tot een apparaat zo groot als een dikke tablet. Het wordt wekelijks ingezet bij borstoperaties in het Radboudumc. “Bij een borstreconstructie wordt er een zogenaamde vrije lap gehaald. Huid en vet, gevoed door een bloedvat, wordt onder de microscoop bij de borst weer aangehecht. Het is van belang om de aanvoerende bloedvaten te sparen, anders mislukt de operatie.”

3D-plan op de huid

“Met de projector kunnen we precies op de huid laten zien waar deze bloedvaten, maar bijvoorbeeld ook lymfeklieren van een patiënt zich bevinden”, legt Hummelink uit. Dat is bij elke patiënt verschillend. Deze informatie wordt gehaald uit een CT-scan, op basis waarvan een 3D-plan wordt gemaakt. De patiënt krijgt markers op de huid en tijdens de operatie wordt het 3D-plan op het lichaam geprojecteerd. “Dit geeft extra informatie aan de plastisch chirurg en het team er omheen.”

Zonder bril

Ook als de projector beweegt, blijven de beelden correct op de patiënt weergegeven. Hierdoor kan de plastisch chirurg effectiever en efficiënter werken. Een ander voordeel is dat de chirurg geen AR-bril nodig heeft en dat iedereen in de operatiekamer mee kan kijken naar de projectie. In 2017 ontving Hummelink financiering binnen het Demonstrator-programma van NWO om de projector verder te ontwikkelen. 


Het ontwerp van de anatomy projector

Venture challenge

De Anatomy Projector is onlangs geselecteerd voor de Venture Challenge van NWO. Hiermee worden startende ondernemers op weg geholpen om hun product of dienst op de markt te brengen. In een aantal weken wordt een business case opgezet. En het product wordt voorgelegd aan potentiële investeerders. Hummelink hoopt dat er een bedrijf komt om het product verder te ontwikkelen en uiteindelijk naar de markt te brengen. Zelf wil hij graag oplossingen blijven bedenken voor de zorg vanuit een academisch ziekenhuis. “Hier zie je namelijk precies waar artsen tegenaanlopen en waar je de zorg verder kunt verbeteren.” 

Meer potentie

De Anatomy Projector wordt nu nog uitsluitend ingezet bij borstreconstructies. Maar volgens Hummelink heeft de technologie veel meer potentie. “Naast bloedvaten, spieren, pezen of zenuwen, kan je ook andere informatie op het lichaam projecteren.” Hier is echter ook meer onderzoek voor nodig en dat kost veel geld. “Ik hoop ook dat de Venture Challenge waar we binnenkort mee van start gaan een succes wordt, en dat investeerders of bedrijven die interesse hebben zich gaan melden. Projecties in de operatiekamer hebben namelijk de toekomst!”

Dit artikel verscheen eerder op Innovation Origings.

Dit vind je misschien ook interessant...