Cultuur in het Valkhofkwartier

Het Valkhofkwartier is het absolute middelpunt van cultuur in Nijmegen. Je vindt er veel verschillende musea, cultuurhuis De Lindenberg en er vinden bijna iedere week wel leuke evenementen plaats. Zorg daarom dat het Valkhofkwartier altijd onderdeel is van jouw bezoek aan Nijmegen, de cultuurstad van Nederland.

Beleef de rijke historie

De musea in het Valkhofkwartier nemen jou mee in de geschiedenis van Nijmegen.

Nijmegen is de stad van de Romeinen. Het Valkhofkwartier toont hier nog vele sporen van en in Museum het Valkhof vind je prachtige Romeinse stukken. Maar ook voor moderne kunst kun je er terecht. Bekijk zeker even de agenda met tentoonstellingen en laat je inspireren door hun kennis over geschiedenis, erfgoed en de kunst. 

Het Valkhof kwam tot bloei in de Middeleeuwen. Waar nu het park is stond ooit het grootste kasteel van Nederland. Hier woonden gedurende vele opeenvolgende eeuwen Karel de Grote, keizerin Theophanu, Frederik Barbarossa en de hertogen van Gelre. Rond 1400 begon voor Nijmegen en het Valkhof een gouden eeuw. Om de hoek aan de Burchtstraat werkten in die dagen de gebroeders Van Lymborch. Zij zijn te beschouwen als de Rembrandts van de Middeleeuwen. Ontdek hun spannende verhaal in het Gebroeders van Lymborch Huis.

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten in Nijmegen. In het Infocentrum WO2 Nijmegen leer je hier alles over. Voor een levendige ervaring van WOII en wat het betekende voor Nijmegenaren is dit je startpunt. Ook vind je er informatie over het historisch erfgoed, evenementen en de Nijmeegse musea.

Wil je weten hoe de fietsen door de jaren heen zijn veranderd? Neem dan een bezoekje aan Fietsmuseum Velorama. Dit nationaal fietsmuseum is het enige fietsmuseum in Nederland en heeft een grote collectie aan fietsen met enkele hele bijzondere exemplaren.

De Bastei neemt jou mee in het verleden, heden en toekomst van de natuur en rivier in Nijmegen. Naast dat je binnen veel kunt leren over de rivier en archeologische vondsten, zijn er ook leuke buitenactiviteiten, voor jong en oud. Een absolute aanrader!

Elk museum in het Valkhofkwartier vertelt wel een stuk over het verleden van Nijmegen, maar ook het gebied zelf heeft een hele interessante historische gelaagdheid.

Vermaak in het Valkhofkwartier

In het Valkhofkwartier heb je meer dan alleen musea. Je hebt er ook De Lindenberg, ook wel het Huis der Kunsten genoemd. Je vindt hier een groot aanbod in professionele- en amateurvoorstellingen, wisselende exposities van beeldend kunstenaars en bijna alle culturele cursussen en workshops. Aan het eind van je bezoek aan een voorstelling of expositie, kun je terecht in het theatercafé No23, voor een hapje of drankje.

Ook voor evenementen zit je op je plek in het Valkhofkwartier. Muzikale events, theateravenue, sportwedstrijden, culinaire festivals en de Nijmeegse Bierfeesten wisselen elkaar af in en rond de 2 mooie parken, de Waalkade en het Kelfkensbos. Tijdens de Vierdaagsefeesten geniet je in het Valkhofpark van unieke optredens tijdens het Valkhoffestival, terwijl je in het Hunnerpark en op Kelkensbos weer hele andere verrassingen tegenkomt. Bekijk de agenda!

Valkhofpark

Blijf je ook eten?