Tip: Boekenproeverij in Bibliotheek De Mariënburg

| Luus Veeken

Dinsdag 15 september was de derde Boekenproeverij in Bibliotheek De Mariënburg. Zo’n zeventig mensen kwamen af op de corona-proof bijeenkomst. IntoNijmegen redacteur Luus Veeken nam er een kijkje.

Wat een goed idee, een Boekenproeverij! Ik hou van lezen, maar er is zoveel. Sta je daar in de bibliotheek, maar weet je niet wat te kiezen. Dan zijn tips van mensen die van boeken hun vak hebben gemaakt handig. In de Boekenproeverij hebben drie gasten met affiniteit met boeken elk een aantal boeken uit de bibliotheekcollectie gekozen. Boeken waarvan ze vinden dat ze het verdienen meer gelezen te worden. Omdat de verhalen mooi zijn of interessant, aangrijpend, fantasierijk, bijzonder.... Het gaat om de juweeltjes uit de collectie en niet om de allernieuwste titels. Gespreksleider Heidi Koren leidt de bijeenkomst efficiënt en met een lichte toets.

Welingelichte gasten

De gasten: Wieke Rommers, boekverkoper bij Dekker v.d. Vegt, laat dagelijks vele boeken door haar handen gaan. Ad Hendrix adviseert klanten van de bibliotheek welke boeken te lezen. Literatuurwetenschapper Max Hermens schrijft ook zelf boeken. Welingelichte gasten dus. Van zulke boekenexperts hoor je graag waarom ze voor een bepaald boek hebben gekozen, wat er zo goed aan is of om wat voor andere reden(en) het meer lezersaandacht verdient. Elk lichten ze drie boeken toe. Leuk is dat ze ook filmfragmenten van verfilmde boeken en interviews met auteurs vertonen. Een greep uit de besproken boeken: Annelies Verbeke ‘Dertig dagen’, Celeste Ng ‘Wat ik nooit eerder heb gezegd’, Hans Fallada ‘Alleen in Berlijn’ en George Saunders ‘Lincoln in de Bardo’.

Handzaam boekje

Deelnemers aan de proeverij krijgen bij binnenkomst een handzaam boekje uitgereikt met een selectie van vijftig pareltjes uit de bibliotheekcollectie. In het boekje de keuze van de gasten, aangevuld met boekentips van bibliotheekbezoekers. Heel handig, wanneer ik de volgende keer naar de bibliotheek ga neem ik het mee. En voor wie boeken wil uitkiezen voor een leesclub: pak het boekje erbij.

Na afloop

Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid voor napraten onder het genot van een drankje. Spreekt een boek je bijzonder aan en kun je niet wachten met lezen, boekhandel Dekker v.d. Vegt heeft een kraampje waar je de besproken boeken meteen kunt aanschaffen. Mijn interesse was ieder geval zozeer gewekt dat ik met een nieuwe aanwinst onder de arm naar buiten liep.

Volgende editie

De volgende Boekenproeverij vindt plaats op woensdag 7 april 2021 in Bibliotheek De Mariënburg.

Boekbeschrijvingen op de bibliotheeksite

Voor boekbeschrijvingen kan je overigens ook terecht op de site van de bibliotheek. Onder www.obgz.nl/diensten/databanken vind je het kopje ‘Uittrekselbank’ waar korte boekbeschrijvingen en auteursportretten te vinden zijn.

Fotografie: Marcel Krijgsman

Dit vind je misschien ook leuk