De Familie van Nielie

Het ongekende avontuur van de familie van Nielie in alle staten (6+)

| Jolijn van Vroonhoven

Het is een bijna overprikkelend samenspel van herkenning en ongekend avontuur: De Familie van Nielie in alle Staten, een voorstelling van theatergroep Kwatta. Tijdens de voorstelling kom je ogen en oren tekort, want de energie spat in kleuren, vormen en muziek het podium af. Een absolute aanrader om het nieuwe jaar cultureel mee te beginnen. Oftewel: GO!

De familie van Nielie lijkt een gewone familie die op reis gaat naar Amerika. Want moeder Saar heeft haar man Theo ingeschreven voor het uitvinderscongres in Los Angeles. Theo werkt namelijk al lange tijd aan de Nanotronische Revolux, welke al lange tijd ‘’bijna klaar’’ is. Deze uitvinding is de oplossing voor álles: van wereldhonger en klimaatverandering tot een ochtendhumeur. Wat Saar niet weet is dat het apparaat niet werkt. Bijna klaar betekent natuurlijk nooit bijna klaar.

Magisch raam

Maar de familie blijkt ook wel een beetje vreemd. Ze hebben namelijk een magisch raam waarmee ze van plek naar plek kunnen reizen, in bewaking van een filosoof. Maar omdat een magisch raam niet echt wetenschappelijk te verklaren is, moet iedereen het vliegtuig in. En dat is nog een hele klus. Want oma Wil mag door ‘’iets kleins’’ Amerika niet in, dochter Pam protesteert met haar spandoek tegen de vervuilende vliegtuigindustrie en zoon Jonathan (rappersnaam: Yo-tan) wil hun hond Bakkie meenemen. Geen goed begin van de reis, maar met enig breken van regels belandt de hele familie in het vliegtuig naar Amerika. Phieuw!

Een avontuurlijk vierluik

Maar die opluchting duurt niet lang, want aangekomen in Amerika raakt iedereen elkaar kwijt. Er ontvouwt zich een vierluik van avonturen. Want in het land waar alles kan, gebeurt ook bijzonder veel. Zo laat Pam redelijk per ongeluk een vervuilende olietoren instorten, leert Jonathan wijsheden van rapper The Legend en blijkt oma Wil geheimagent X70 te zijn, die inbreekt in het Witte Huis om haar man en spion Igor te bevrijden. Uiteindelijk komen de avonturen samen in de vlucht voor president Trump. Volgens hem moet iedereen die afwijkt de gevangenis in, en de familie van Nielie is toch best een vreemde familie. Gelukkig breekt de filosoof door zijn morele dilemma en redt hij de familie van Trump en zijn motto: ‘’make America wreed again’’.

GO!

Hoewel de avonturen van de familie ongekend zijn, zal iedereen zich herkennen in de familie. Daarnaast heeft de voorstelling voor ieder wat wils: een stukje geschiedenis, een stukje hedendaagse cultuur, een stukje activisme en een stukje politiek. Het is veel, maar alle onderdelen worden samengebracht door de videoprojecties en het kleurrijke decor. De Familie van Nielie in alle Staten gaat de komende twee maanden op landelijke tournee en wordt op 24 februari afgesloten in Arnhem.

 

Foto's: Laura Luca

Dit vind je misschien ook leuk