5 tips voor het Nijmeegs Boekenfeest: rebellen en dwarsdenkers

In het eerste weekend van de Boekenweek, op zaterdag 7 maart, vindt het Nijmeegs Boekenfeest weer plaats in De Vereeniging. Dit jaar in een nieuw jasje en met een nieuw thema: rebellen en dwarsdenkers. Voor het Nijmeegs Boekenfeest reizen verschillende schrijvers af naar Nijmegen voor interviews, lezingen, optredens en voordrachten. Lees hier onze 5 tips! 

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk kan als geen ander inzichtelijk maken hoe wij, als de mensheid, ervoor staan. Met zijn scherpe blik maakt hij de conflicten in het Midden-Oosten, de financiële sector of het populisme voor iedereen begrijpelijk. Hij waarschuwt en biedt een alternatief.


Joris Luyendijk

Marjolijn van Heemstra

Ze is veel. Schrijver, theatermaker, columnist, genuanceerd activist, godsdienstwetenschapper en ook een beetje astronaut. In haar voorstelling Stadsastronaut gaat Van Heemstra op zoek naar een handleiding voor de toekomst. Tijdens het Boekenfeest houdt deze dwarsdenker een pamflettistische rede hoe vandaag de dag activistisch te zijn.

Abdelkader Benali

Abdelkader Benali schrijft alles wat los en vast zit: van proza tot theater en van journalistiek tot recepten. Niet zo gek dus dat hij dit jaar de Gouden Ganzenveer won als ambassadeur van de Nederlandse taal. Vanavond leest hij een tekst voor in het thema van de Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers.


Abdelkader Benali

Qader Shafiq

Schrijver, dichter en activist Qader Shafiq is de drijvende kracht achter Shelter City en zet zich in voor meer samenwerking tussen groeperingen met diverse culturele achtergronden. In 2019 verscheen zijn bundel Weg naar je eigen land, met columns waarin hij de Nederlandse samenleving een kritische spiegel voorhoudt.

Marjolein Visser

De debuutroman van de Nijmeegse Marjolein Visserverschijnt in februari. Marjolein mag daarom niet ontbreken op het Boekenfeest! Haar debuut Restmens is een aangrijpende vertelling over de impact van een plotselinge verandering in het voorkomen, in tijden van obsessieve omgang met het uiterlijk en het hebben van ‘volgers’.

Maar er is meer!

Naast bovenstaande namen zijn er ook voordrachten van Munganyende Hélène Christelle, Pascal Lamberigts en de winnaars van de Op Ruwe Planken-schrijfwedstrijd. Wetenschappers van de Radboud Universiteit geven minicolleges en ook Radboud Reflects is van de partij. Joost Oomen treedt samen met garagejazzband Kruidkoek op, er is elektropop van MINKA, rebelse plaatjes van dj-duo Lenkens VS Schmerig en een heus Reve-feest met Donkey Tonk. Tonight we're gonna party like it's 2020! Het hele programma is te vinden op nijmeegsboekenfeest.nl.

 

Het Nijmeegs Boekenfeest wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten NijmegenDe Nieuwe Oost | Wintertuin, Bibliotheek Gelderland ZuidStadsschouwburg en De VereenigingDekker v.d. Vegt BoekverkopersFaculteit der Letteren RU, Op Ruwe Planken en Radboud Reflects.

 

Headerfoto: StudioSchulteSchultz

Nog meer tips?

Dit vind je misschien ook leuk