Interview met upcoming DJ Luca dell’Orso - over bijzondere geluiden en dansbare jasjes

| Amy Ruiters

Op een dakterrasje in de zon interviewde wij de “upcoming DJ” Luca dell’Orso. Met zijn eigen sound is Luca dell’Orso al bekend bij grote techno namen zoals The Blessed Madonna en de Nijmeegse muziek scene Subcultuur, de hoogste tijd dus voor IntoNijmegen om meer te weten te komen over de Nijmeegse DJ.

Luca dell’Orso is de creatieve Italiaanse vertaling van Loek van Beers. Vanaf zijn 16e is Loek al bezig met het draaien van plaatjes. Met Freek (DJonko) en Bram (Mascaretti), een computer en een klein mixertje begon zijn passie. Zodra de eerste plaatjes gedraaid waren in en rondom Nijmegen sloeg de vonk over. “We zijn toen TUTTI gestart en besloten om vaker te gaan draaien, hierdoor namen we het ook steeds serieuzer.”

Schurend, ongepolijst, écht geluid

Nu kan TUTTI even niet de volle zalen of festivalterreinen op z’n kop zetten maar dat betekent niet dat de muziek stopt. Onder de naam Luca dell’Orso bracht Loek vorig jaar 3 eigen platen uit. Een beetje schurende geluiden, invloeden uit de jaren 80 en vooral niet te gepolijst, echt geluid in plaats van perfect gerond, dat is de beste omschrijving van zijn eigen stijl. Loek vervolgt al lachend “mijn muziek is eigenlijk wel lastig te omschrijven, maar dat is alleen maar goed want dat betekent dat je er gewoon naar moet luisteren.”

Hoe de toekomst eruitziet is nog onduidelijk. Loek ziet zichzelf niet perse als upcoming DJ maar is trots op de oplopende aantallen van aanvragen voor zijn plaatjes. In juni komt ook de nieuwe plaat uit van Luca dell’Orso in samenwerking met Jolisa, een zangeres uit Millingen. En op 4 september draait hij op het Nest festival in Nijmegen. Loek z’n wens is toch wel om weer voor mensen te draaien, en wel in veelvoud! “Muziek maken is ook leuk, en ik heb dat nu een jaar gedaan. Ik ben weer klaar voor het avontuur, naar onbekende plekken gaan en daar je muziek voordragen!”

Uniek in Nijmegen en omgeving

Wat onze Nijmeegse DJ te brengen heeft aan de stad is vooral zijn unieke geluid. “Ik zit een beetje in een niche, dat maakt dat binnen de kringen in Nijmegen (en daarbuiten) niet veel gelijke muziek gemaakt wordt.” Zelf is Loek groot fan van minimal & new wave uit de jaren 80, jazz, funk, pop uit de jaren 80 en nog veel meer. Heerlijke inspiratie die doorklinkt in zijn eigen creaties.

Naast natuurlijk alle podiums in Nijmegen vertelt Loek dat er “nog miljoenen plekken zijn waar ik nog wel zou willen draaien.” En om dan toch even de cliché hoog te houden staat Berghain in Berlijn bovenaan, want “dat is een beetje de ongeschreven regel van de dj’s dat als je daar draait dan heb je het gemaakt”. En als je dan bij Luca dell’Orso vooraan het podium staat dan kun je verwachten dat hij je zal verrassen en laten dansen! “Ik ga altijd wel voor de minder bekende dingen, niet goedkoop scoren met hitjes maar mijn eigen geluid draaien. Ik doe jaren 80 geluid in een dansbaar jasje.”

Ben jij ook benieuwd naar de bijzondere geluiden van Luca dell’Orso? Kijk dan snel op Spotify of Soundcloud. En wil je graag lekker dansen, hou dan de Facebook van Tutti en van Luca dell’Orso in de gaten want zoals Loek het zegt “als de eerste set live weer mag, dan gaan we knallen!”

Fotografie: Mike Croonenberg

Dit vind je misschien ook leuk