Herfstdrift Festival raast door met rauw randje

| Simone Vos

Een jongen gekleed in een panterbontjas rent enthousiast af op een bekende, terwijl twee meisjes in naveltruitjes zich licht bibberend snellen naar de volgende tent. Op de achtergrond hoor je de dreunende beats uit Elektrabel, waar Comrade Winston staat te draaien. Overal op het terrein van de Vasim, zijn lichtjes te zien. Van glow-in-the-dark-verf op muren, tot lampenkappen in de bosjes. Herfstdrift Festival 2019 is alweer helemaal op gang.

In Elektrabel is het goed vertoeven aan het einde van de middag. De visuals zijn fascinerend; ze veranderen voortdurend van kleur en vorm, maar ook de steigerconstructie waaruit het podium is opgebouwd, past helemaal bij Drift. Industrieel, rauw, stevig én toch stijlvol. De beats van de Nijmeegse Comrade Winston, bouwen langzaamaan op naar hardere techno die je door je hele lichaam voelt.

Lichtjes voor mysterieuze sfeer

In The tribe, de tent die tegenover Elektrabel staat, waan je je in een urban jungle. Overal hangen planten en de sfeer is er relaxt. Alex Jansen zorgt hier bijvoorbeeld met zijn techhouse voor fijne, dansbare muziek en dat waardeert het publiek. Niet alleen over de keuze voor de dj’s is goed nagedacht, maar er is bij Herfstdrift Festival ook weer veel aandacht besteed aan de aankleding van het terrein. Ook al is het vrij fris om lang buiten rond te lopen; de lichtjes in verschillende kleuren en de graffiti op de muur bij Nyma, zorgen voor een mysterieuze sfeer wanneer de avond is gevallen. Het liefst wil je even stilstaan om alles in je op te nemen.

Lichtprojecties

Zeker in de Vasim is het de moeite waard om de lichtprojecties op de muren te bewonderen. Diverse projectoren maken hele toffe kunstwerken op de wanden, waarbij je niet anders kunt, dan even gefascineerd blijven staren.

Stroom of niet?

Ook al valt aan het einde van de avond de stroom even uit (bij Elektrabel helemaal), de meeste bezoekers reageren er ontspannen op. Zo zegt een meisje: “Ik vond dat die stroomuitval een gevoel van saamhorigheid met zich meebracht. Hét gespreksonderwerp: gaat de stroom weer aan óf toch niet?”. Een ander meisje beaamt: “Toen de muziek weer aanging, volgde luid gejuich en applaus. Ik vond het eigenlijk wel vet”. Voor de bezoekers die door het voorval eerder naar huis wilden, regelde Drift extra pendelbussen.

Die ontspannen reacties, de mysterieuze sfeer en de industriële, robuuste en rauwe aankleding van de podia, die kenmerken Herfstdrift Festival als geen ander. Het festival raast gewoon door en overtreft zichzelf ook dit jaar weer.

Foto's: Simone Vos

Dit vind je misschien ook leuk