Fotoverslag: Geslaagde vierde editie Groene Vrijdag

Zo’n duizend Nijmegenaren waren afgelopen vrijdag betrokken bij Groene Vrijdag. Dat is de dag waarop inwoners van Nijmegen hun stad jaarlijks groener en duurzamer maken. Schoolkinderen leerden over de natuur en duurzame energie én zamelden eten in voor de Voedselbank, studenten sloegen hun slag op de vintage kledingbeurs, omwonenden hielpen bij het verwijderen van 40 duizend stenen uit hun plein en vrijwilligers plantten op verschillende locaties zo’n 400 bomen, struiken en planten.

Grote kledingruilbeurs voor studenten

Wethouder Grete Visser van onderwijs opende Groene Vrijdag ’s ochtends bij het ROC. Studenten van ROC, HAN en Radboud Universiteit hadden daar een gezamenlijke kledingruilbeurs georganiseerd. Voor Groene Vrijdag konden studenten kleding inleveren op school en kregen daarvoor een voucher. Deze konden ze besteden in de Vintage Store waar alle ingeleverde kleding was uitgestald. De opbrengsten van de Vintage Store gaan naar de Fieldwork Foundation.

Buitenles met boswachter Tim

Kinderen van De Verwondering hebben meegedacht over de invulling van een buitenles op Groene Vrijdag. Boswachter Tim kwam kijken, hij is fan van buitenles: het is gezond en de frisse lucht, beweging en natuur nodigt uit tot creativiteit.

Plantactiviteiten

Er waren plantactiviteiten op Landgoed Grootstal, in het Wij-bos (van Kleurrijk Groen), bij historische tuinderij De Warmoes, in Neerbosch-Oost, in de wijk Jerusalem en voorbereidingen voor boomfeestdag in Goffertpark. Hieronder een foto van het bomen planten bij Landgoed Grootstal met Klimaatburgemeester Floor Basten.

Bouwen aan een ecoruïne

Afgelopen vrijdag werkten vrijwilligers aan een schuilplaats voor allerlei dieren en een groeiplaats voor diverse planten bij de Energieweg. De ecoruïne is een samenwerking van werkgroep Groen Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen, Dar, kunstenaar Geert Schiks en zorgboerderij Onder de Bomen.

Tegels er uit, groen er in

Wethouder Bert Velthuis van wijken en openbare ruimte was getuige van een enorme Steenbreek-actie bij het Ei in Lent. Omwonenden hielpen bij het verwijderen van maar liefst 40.000 stenen uit hun plein, waarvoor groen in de plaats komt. 

Nog meer Groene Vrijdag

Bereiden van Groene Vrijdagsoep voor de Voedselbank en Stichting Straatmensen

Restaurant ’t Sfeerhuys maakte in de keuken van cateraar One for the Road, voor 1.600 personen Groene Vrijdagsoep voor de Voedselbank. Een soep van duurzame, lokale producten, waaronder aardappelen, boerenkool en knoflook.

Afsluiting Groene Vrijdag

Groene Vrijdag werd afgesloten met een presentatie van Klimaatburgemeester Floor Basten in De Bastei. Zij heeft tijdens de Nationale Klimaatweek allerlei mensen en organisaties in Nijmegen bezocht om te onderzoeken hoe zij omgaan met klimaatverandering. Na afloop van de presentatie overhandigde zij de groene ambtsketen van het Green Capital-jaar, die ze in bruikleen had, aan wethouder Jan Wijnia.

Wil je meer informatie? Kijk dan op www.nijmegen.nl/groenevrijdag.

Fotografie: Jan Willem de Venster

Dit vind je misschien ook leuk